Kaevandushiid asus end tükeldama

Kaevandushiid BHP Billiton asus end tükeldama.  Foto: Bloomberg

Kaevandushiid BHP Billiton teatas, et loob uue iseseisva ettevõtte South32, mille aktsiatega alustati täna kauplemist Londoni, Lõuna-Aafrika ja Austraalia börsidel.

Ettevõttesse South32 koondab BHP Billiton enda alumiiniumi, nikli, mangaani ja hõbeda kaevandamise üksused. Sellega luuakse uus iseseisev kaevandusfirma, mille turuväärtus on umbes 9 miljardit dollarit. BHP aktsia reageeris uudisele Londoni börsil 5protsendilise langusega, kirjutas CNBC.

Praegu pole soodsad ajad kaevandusfirmadele, kuna paljud kogevad vähest nõudlust ja ületootmist. Seetõttu on ettevõtted sunnitud rakendama kärpemeetmeid. Samas näevad investorid praeguste väärtuste juures võimalust. Näiteks ostis varahaldur JO Hambro Capital Management hiljuti kaevandusfirmade aktsiaid juurde. Nüüd moodustavad kaevandusfirmad varahalduri portfellist 10 protsenti ehk umbes 400 miljonit dollarit.

South32 aktsiad alustasid Austraalia börsil kauplemist 2,13 dollaril ning lõpetasid kauplemispäeva 2,09 dollaril. Austraalia börsil kukkus BHP Billitoni aktsia 7,3 protsenti, olles sellega suurim langeja börsil.

Hetkel kuum