Rainer Saad • 2 juuni 2015

LA Times: Muski impeerium paisub USA valitsuse toel

Tesla tegevjuhi Elon Muski palk on 1 dollar aastas.  Foto: Bloomberg

Los Angelese ettevõtja Elon Musk on ehitanud enda mitme miljardi dollari suuruse impeeriumi USA valitsuse toel, kirjutas Los Angeles Times.

Musk on saanud USA valitsuselt oma ettevõtetele Tesla Motors, SolarCity ja SpaceX toetust kogusummas 4,9 miljardit dollarit (u 4,5 mld eurot). „Ta läheb kahtlemata sinna, kus on valitsuse raha,“ ütles Jefferies Equity Researchi analüütik Dan Dolev. „See on hea strateegia, kuid valitsus lõikab su ühel päeval välja.“

LA Timesi kokkulöödud summa hõlmab erinevaid valitsuse stiimuleid, subsiidiume, maksusoodustusi, keskkonnatasusid ning tehaste ehitustega seotud tasusid.

Elon Musk ütles, et LA Timesi lugu on eksitav. „Artiklist jäi mulje, nagu saaksid mu ettevõtted suuri tšekke, mis on põhimõtteliselt vale,“ ütles Musk CNBC-le. Ta lisas, et ainukesed toetused, mida ta valitsuselt sai, olid seoses SpaceX stardiplatvormi ehitamisega Texases ja Tesla akutehase rajamisega Nevadas. Need toetused olid Muski sõnul kättesaadavad kõigile, kes neid taotlesid.

Hetkel kuum