Juhan Lang • 1. juuli 2015 kell 7:45

Saxo Bank: seisame katastroofi äärel

Saxo Banki peaökonomist Steen Jakobsen.  Foto: Saxo Bank

Õhus on täpselt sama meeleolu, mis enne USA ajaloo suurima pankroti põhjustanud kurikuulsa Lehman Brothersi investeerimispanga kokkuvarisemist, leiab Saxo Banki peaökonomist Steen Jakobsen.

„Olin tollal üks väheseid, kes arvas, et Lehman ei jää pinnale, samal ajal kui nii turg kui ka USA Föderaalreserv uskusid viimase hetke lahenduste võimalusse,“ meenutas ta panga saadetud teates. „Lehmani peeti liiga keeruliseks, et seda päästa. Tõttöelda, väga vähesed tahtsid neid aidata ega unustanud, et Lehman maksis tähelepanuväärseid boonuseid enne 2008. aastat. Lehman võimedas oma eelarvet 30–35 korda, Kreeka võlad on samas suurusjärgus.“

Jakobsen selgitas, et Föderaalreservi plaan Lehman Brothersi puhul oli võita aega ehk rakendada plaan A või piitsa ja prääniku meetod ehk plaan B. Kui need plaanid lendasid uppi, järgnes tema hinnangul plaan C ehk paanika ilma plaanita. „Lehmanil ei olnud oma plaani – täpselt nagu ei ole oma plaani ka Kreekal. Plaani puudumine ei ole lahendus, nagu me praegu näeme,“ tõdes ta.

Jakobsen prognoosis, et suutmatus jõuda viimase hetke lahenduseni peaks alandama Saksamaa DAX indeksit 3-5% ja tooma endaga kaasa krediidiriski uutele eurotsooni riikidele nagu Ungari, Horvaatia, Bulgaaria ja Rumeenia. Tõmbetuuli võib tema sõnul olla tunda isegi Poolas.

„Minu varasem soovitus võtta turgudest 6 kuud puhkust tundub kahjuks hüva nõuna,“ resümeeris ta.

Videointervjuud Jakobseniga näeb siit.

Hetkel kuum