Rainer Saad • 15 juuli 2015

Citi: nafta hind ei liigu kuskile

Nafta hind reageeris Iraani tuumakokkuleppele langusega.  Foto: EPA

Iraani tuumakokkulepe pani eile naftahinna langema, kuid Citigroupi arvates ei pruugi nafta hinnad praeguselt tasemelt enam edasi langeda.

„Me arvame, et kuue kuu pärast oleme täpselt samal tasemel, kus praegu. Väike tõus võib tulla kolmandas kvartalis,“ ütles Citigroupi toorainete uurimisüksuse juht Edward Morse CNBC-le.

USA toornafta kauples täna hommikul 53 dollaril ja Brenti toornafta 58,5 dollaril. Eile sõlmitud Iraani tuumakokkulepe piirab Iraani tuumavõimekust, kuid vähendab sanktsioone finantstehingutele ja naftaekspordile.

Iraan võib naftaturule naasta kahe kuu pärast, kui Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuur on Teherani tuumaprogrammi üle vaadanud. Iraani naftaministri sõnul suudavad nad kuue kuu pärast toota vähemalt miljon barrelit päevas.

Morse sõnul ei ole veel selge, kas turg suudab sellise lisakoguse ära tarbida või kas Iraan üldse suudab nii palju juurde toota. „Meie arvame, et alguses suudab Iraan toota 200 000-500 000 barrelit päevas,“ lisas Morse.

Hetkel kuum