Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Mikk Talpsepp: oleme Kreekaga kasumis

    Investeerimisfirma Etalon Varahalduse investeeringute juht Mikk Talpsepp pööras Kreeka börsilanguse enda kasuks. Foto: Andres Haabu

    Kuigi kevadel kohalikelt investoritelt üle kahe miljoni euro kaasanud investeerimisfirma Etalon Varahalduse investeeringute juht Mikk Talpsepp pälvis viimastel kuudel Kreeka aktsiaturule tehtud suurte investeeringute tõttu tulist kriitikat, võivad võetud positsioonid tema hinnangul kokkuvõttes lõpetada veidi üle 40 000 dollarilise kasumiga.

    Intervjuus Äripäevale selgitab edukas börsikaupleja, et kuigi aeg võib tuua uusi negatiivseid üllatusi, on Kreeka aktsiad endiselt äärmiselt soodsad ning investoritel ei maksaks raskustes riigile selga pöörata.
    Praegu on globaalsetele turgudele närvilisi aegu ennustav Talpsepp sihikule võtnud Tesla aktsia ning erinevatesse investeerimis- ja kauplemisstrateegiatesse paigutanud ligi 60% investeerimisfirma varast.

    Igor Rõtov: Talpsepad mõtlevad kastist väljaÄripäeva peadirektor ja väikeinvestor

    Ma arvan, et Talpsepad on investeerimissfääris väga eredalt esile kerkinud tegelased. Nad mõtlevad kastist välja ja on suutnud säilitada tõsiseltvõetavuse. Aga eks aeg annab arutust. Riskialtid rahapaigutajaid võiksid neile küll usaldada oma raha. Näiteks kuni 10% oma säästudest. Väikeinvestorina ma ise neisse ei investeeri. Mitte, et ei usaldaks, vaid mulle ei sobi, kui minu eest teeb otsuseid keegi teine. Soovin ikka oma võitude ja kaotuste eest ise vastutada.

    Panustasid juunis üsna suurelt Kreeka börsile. Kuidas on Sinu esialgne investeerimisidee vilja kandnud?
    Kreeka puhul oli põhiküsimus see, kas Kreeka võlaprobleem lahendatakse jätkusuutlikult või mitte. Praegune lahendus tuli aga selline, mis pikemas perioodis ei lahenda Kreeka probleemi ega ole jätkusuutlik. Seega investeerimise mõttes jääb Kreeka seetõttu küsimärgiks, kuigi veri on endiselt tänaval ja igasugune jätkusuutlik lahendus tähendaks, et tasuks investeerida Kreeka majandusse. Sellele lootusele panustades saigi Etalon Varahaldusega võetud Kreeka aktsiate positsioon ja kirjutatud välja nii Kreeka aktsiate ostuoptsioone kui müügioptsioone, mis omakorda oli mõistlik seetõttu, et optsioonide hinnad seoses suure määramatusega läksid ülearu kalliks.
    Kuna peale Etalon Varahalduse Kreeka aktsiate positsiooni võtmist Kreeka aktsiad tõusid korraks võrreldes soetushinnaga üle 10 protsendi, siis see vedas ka Etalon Varahaldus A-aktsia NAV (puhasväärtus – toim) väärtuse vahepeal üle 1,02 euro. Sellele aga tuli juulis veidi lõivu maksta, sest Kreeka lahendus ei olnud piisavalt jätkusuutlik sealse majanduse tõusule juhtimiseks, ja aktsiad langesid enam kui 15 protsenti Etalon Varahalduse soetusmaksumusest madalamale, mis muidugi mõjutas ka A-aktsia NAV hinda võrreldes senise tipphinnaga negatiivselt.
    Aga juba juuli lõpuks oli Kreeka positsioonide kogutulem meie jaoks napp 500 dollarit positiivne. Juulis korjas Etalon Varahaldus Kreekaga seotud optsioonipositsioonidest 34 749 dollarit realiseeritud kasumit ja ülejäänud optsioonipositsioonide realiseerimata kasumist piisas, et kogutulem oleks siiski kokkuvõttes positiivne, kuigi juuli lõpetas GREK hinnal 9,77 ehk -11,6% keskmisest soetushinnast madalamal.
    Täna on aga Etalon Varahalduse kogutulem seoses Kreeka positsioonidega kasumis 18 327 dollarit, kuigi kahjum aktsiate positsioonist on 34 502 dollarit, kuid realiseeritud kasumid Kreekaga seotud optsioonide väljakirjutamisest on kasvanud 37 632 dollarile ja veel realiseerimata kasum peagi aeguvatest optsioonipositsioonidest on hetkeseisuga 15 197 dollarit. Seega kokkuvõttes, hoolimata Kreeka aktsiate langusest, on Etalon Varahaldus Kreekaga seotud positsioonidega kasumis ligi 20 000 dollarit.
    Arvestades väljakirjutatud optsioonipositsioone, mis kaotavad ajaväärtust, ja aktsiapositsioone, mis taanduvad koos optsioonipositsioonidega, siis oletan, et Etalon Varahalduse Kreeka positsioonid võivad kokkuvõttes lõpetada veidi üle 40 000 dollarilise kasumiga, mis arvestades positsiooni suurust annab iga soetatud aktsia kohta ca 10% kasumit ja mõjutab ilmselt A-aktsia NAV väärtust kokkuvõttes ligi 1,5-2% positiivselt, mis suuremas pildis küll ei ole märkimisväärne kasum.
    Milline on Sinu edasine plaan Kreeka aktsiate osas?
    Kuna Kreeka aktsiad kauplevad siiski ligi 50% allpool raamatupidamisväärtust, siis ilmselt ei tasu Kreekale täielikult selga pöörata, kuid seni, kuni Kreeka võla teemal ei tehta mõistlikku lahendust, jääb Kreekasse investeerimine suhteliselt vaenulikuks keskkonnaks.
    Kuna ilmselt Etalon Varahalduse Kreeka positsioonid seoses väljakirjutatud optsioonipositsioonidega taanduvad portfellist välja, siis ei välista uuesti jätkamist sama strateegiaga, mis seisneb Kreeka mõningates tuletistehingutes, millele lisanduvad teatavas koguses aktsiainvesteeringud.

    Etalon Varahaldus AS

    Ettevõtte asutajad ja juhatuse liikmed on vennad Mikk ja Tõnn Talpsepp. Mikk vastutab investeeringute ja Tõnn administratiivse juhtimise eest.

    Ettevõtte põhitegevus on turu ebaefektiivsustele üles ehitatud investeerimis- ja kauplemisstrateegiate rakendamine ning väärtusinvesteerimine (value investing). Tehinguid tehakse nii turgude tõusu kui ka languse peale. Ettevõte teeb investeeringuid peamiselt USA aktsiaturgudel.

    Olulisel kohal on optsioonide ja teiste tuletisinstrumentidega seotud strateegiad, nii lühi- kui pikaajaliste optsioonide väljakirjutamine.

    Perioodil 2015–2025 on ettevõtte eesmärk kasvatada A-aktsia raamatupidamisväärtust keskmiselt +26% aastas ehk 1 euro pealt 10 euroni.

    Etalon Varahaldusel on kolm tütarettevõtet: Etalon Capital OÜ, Etalon Trading OÜ ja Reserv­varad OÜ.

    Ühtekokku on Etalon Varahaldus alates 21. mai emissioonist sooritanud augusti alguse seisuga 766 väärtpaberitehingut.

    Allikas: Etalon Varahaldus AS

    Juuni lõpus soovitasid Kreeka aktsiaid osta, sest veri oli tänavatel. Kui verised on Sinu hinnangul need tänavad praegu?
    Kui Kreeka võlga kirjutataks mõistlikus koguses maha, siis oleks see väga hea koht, kuhu tänaste hindade pealt investeerida. Kuna aga juulis valiti lahendus, mis ainult lükkab võlaprobleemi edasi, siis on jätkuvalt küsitav, kas sinna ikka tasub investeerida. Kreeka aktsiaturu puhul on pigem jätkuvalt kehtiv põhimõte, et veri on tänavatel, kuid võlaprobleemi lahenduse edasilükkamine on negatiivne ja võib tuua negatiivseid üllatusi.

    Mikk TalpseppSündinud 02.07.1984Etalon Varahaldus ASi juhatuse liige. Vastutab investeeringute juhtimise eest.Tegelenud investeeringute juhtimise ja börsikauplemisega alates 2003. aastast.Äripäeva iga-aastases investorite TOPis hõivas viimati 2011. aastal enam kui 800 000 euro suuruse investeeringuga kümnenda koha.2006–... Tallinna Tehnikaülikool, majandusteaduskond, magistriõpe, ärirahanduse õppesuund.2003–2006 Tallinna Tehnikaülikool majandusteaduskond, ärinduse õppesuund, bakalaureuse kraad.

    Tõnn TalpseppSündinud 24.06.1982Etalon Varahaldus ASi juhatuse liige. Vastutab administratiivse juhtimise eest.Doktorikraad finantsökonoomikas ning CFA (Chartered Financial Analyst) kvalifikatsioon.Tegeleb finantsturgudega seotud teadustegevuse ning õppetööga Tallinna Tehnikaülikoolis, on töötanud ka Zürichi Ülikoolis ning Hansapangas.On publitseerinud rahvusvaheliselt kõrgel tasemel teadusajakirjades ning talle on omistatud Eesti Panga teaduspreemia ning Šveitsi valitsuse finantseeritud teadusstipendiume.

    Allikas: Etalon Varahaldus AS

    Millised on need turud ja ettevõtted, millele tõusu või langust ennustad?
    Arvan, et globaalselt on turgudel ees närvilised ajad ja pigem täheldan kaardimajakeste väikest kokkukukkumisefekti, mis võib, aga ei pruugi lõppeda globaalse majanduse jahtumise ja aktsiaturgude langusega.
    Näiteks, kuna on märkimisväärselt langenud nafta hind, siis naftariikide ülejäägid on asendunud puudujääkidega, samuti mõjutab see negatiivselt rohelise energia võidukäiku. Nafta languse tõttu on raha ülejääk vähenenud Pärsia lahe riikidel ja Venemaal, lisades siia juurde Hiina aktsiaturu probleemid ja majanduse võimaliku jahtumise, võib karta, et USA intressimäärade tõstmine võib olukorda ka USAs teha keerulisemaks.
    Seega kokkuvõttes kardan, et aktsiaturud võivad muutuda oluliselt närvilisemaks, kuid teatud parameetrite järgi võib veel 1-2 aastat suhteliselt rahulikku aega ees oodata. Kuid pilved kogunevad ja ei imestaks, kui ka USA börsid muutuvad juba üsna pea senisest närvilisemaks. Börside kokkukukkumise kartusest on kokkuvõttes siiski mõistlikum äri jätkata ning mitte liigselt keskenduda taustsüsteemile, mis võib, aga ei pruugi muutuda negatiivseks.
    Kuidas on mai esmaemissioonist alates läinud Etaloni aktsial?
    Etalon Varahaldus A-aktsia NAV ületas 21. mai emissioonihinna, 1 euro aktsia kohta, 10. juunil ja senise kõrgeima taseme saavutas 25. juunil tasemel 1,024. Juulis käis A-aktsia NAV vahepeal ka 0,95 euro lähistel, kuid 10. augusti sulgemishindade järgi oli A-aktsia NAV väärtus jälle napilt ülalpool 1 euro piiri ehk 1,0006 euro peal. Ehk kui juulis jäi Etalon Varahaldus A-aktsia tulemus S&P 500 indeksile alla, siis augusti esimese 10 päevaga on indeksit edestatud 3 protsendi võrra ja tänase, 11. augusti languse taustal on edu S&P 500 indeksi ees kasvamas.
    Kuid lühiperioodide muutused on vähetähtsad ja olulisem on see, kuidas õnnestub vara kasvatada pikas perioodis. Paraku tuleb vara kasvatamiseks võtta riske, mis paratamatult pöörduvad mingil ajal ka investori vastu ning teatud juhtudel teevad seda suuremas ulatuses kui investoritele meeldiks.
    Kuuldavasti oled panustanud ka Tesla aktsiale – mis ajendas seda positsiooni võtma?
    Tesla aktsiale panustame läbi optsioonipositsioonide ning maksimaalne positsiooni suurus, mis Tesla aktsiates tuleb võtta, on hetkel maksimaalselt 5% Etalon Varahalduse varadest. Tesla aktsiaid jahime eelkõige usu tõttu Elon Muski isikusse seoses Teslaga, seetõttu ongi Etalon Varahaldus nõus ostma Tesla aktsiaid juhul, kui need praegustelt tasemetelt langevad.
    Milliseid positsioone on veel Etalon viimasel ajal võtnud ja kui suur osa rahast on investeeritud?
    Karvavõrra on Etalon Varahaldus seotud pea kõikide veidi kirgi kütnud regioonide ja varadega, mis on viimasel ajal suures liikumises ja eelkõige languses. Etalon Varahaldus siiski ei ole teinud neisse regioonidesse ja varadesse klassikalisi aktsiainvesteeringuid ning positsioonid on eelkõige seotud tuletistehingutega, mille on tinginud suur närvilisus ja kõrged optsioonide hinnad.
    Etalon Varahalduse varast on erinevatesse investeerimis- ja kauplemisstrateegiatesse paigutatud praegu umbes 60% varast. Paremaid võimalusi tuleb endiselt kannatlikult oodata, kuid varem või hiljem need võimalused tulevad.
    Juulis toimus Etalonil teine emissioon – millised olid teise vooru tulemused ja millal on veel plaanis raha kaasata?
    Juulis liitus aktsionäride ringiga 9 uut tulijat, mis kasvatas aktsionäride arvu 79ni. Juuli märkimise maht oli 144 948 aktsiat, millega Etalon Varahalduse A-aktsiate arv kasvas 2 219 398 aktsia peale.
    Järgmine aktsiate märkimine on oktoobris ning ilmselt eelkõige märgivad aktsiaid investorid, kes jäid mai ja juuli suunatud pakkumisega märkimisele hiljaks.
    Kas mõni investor on avaldanud soovi ka Etalonist väljuda?
    Seni pole ükski aktsionär väljendanud soovi aktsiatest väljuda.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Balti börsid lõpetasid kvartali tõusupäevaga
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Balti koondindeks Baltic Benchmark sulgus kvartali viimasel kauplemispäeval 0,08% plusspoolel, jäädes kvartaliga siiski miinusesse.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestis tegevuse müünud lihatootja loobus ka Rootsi ärist
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.
Möödunud suvel Eesti Rakvere lihakombinaadi müünud Soome toidutootja HKScan on nüüd ära müünud ka tegevuse Rootsis.