Mait Kraun • 19. august 2015 kell 10:01

Raha väljavool arenevatelt turgudelt läheneb triljonile

Valuutavahetus Peterburis. Ka Venemaalt on raha väljavool olnud kõrge.  Foto: EPA

Kapitali väljavool arenevatelt turgudel on ületanud viimase 13 kuu jooksul triljoni dollari piiri, sest investorite pessimism sealse majanduse vastu süveneb, vahendab Financial Times.

Kusjuures raha väljavool on kaks korda suurem kui ülemaailmse finantskriisi ajal 2008. aastal.

Kapitali suur väljavool tekitab muret, et arenevad majandused ei suuda enam täita maailmamajanduse kasvumootori rolli. Reaalsus on hoopis see, et arenevad turud hakkavad pärssima ülemaailmset nõudlust.

Analüütikute hinnangul võib väljavool Hiina devalveerimise tõttu veelgi suureneda. Samuti tuntakse muret Föderaalreservi intressimäärade tõstmise pärast.

„Pikk tee on minna ja väljavool jätkub ka tulevikus,“ ütles NN Investment Partnersi arenevate turgude strateeg Marteen-Jan Bakkum. Kapitali väljavoolu tekitab olukord, kus investorid, ettevõtted ja finantsinstitutsioonid viivad oma raha riigist välja, mis survestab omakorda antud riigi valuutakurssi.

Neto väljavool 19 suuremast arenevate turgude majandusest on 13 kuuga jõudnud 940,2 miljardi dollarini – see on kaks korda rohkem finantskriisi ajal toimunud väljavoolust, mis oli tol ajal 480 miljardit, selgub NN Investment Partnersi andmetest.

Hetkel kuum