28. august 2015 kell 16:00

Rogers: tooraineinvestorid ei peaks veel alla andma

Jim Rogers  Foto: EPA

Nafta hinnad on jõudnud kuue aasta madalaima tasemeni ja vask on kukkunud aastaga 20 protsenti. Legendaarne investor Jim Rogers aga arvab, et toorainesektor on suure potentsiaaliga, vahendab MarketWatch.

„Toorainete puhul on kõik kinni nõudluses ja pakkumises. Pakkumist vähendatakse aga drastiliselt. Mitmete põllumajanduskultuuride puhul on juba probleem. Probleem tekib ka naftatoodete puhul,“ ütles Rogers.

„Seega ma ei arva, et tooraineturu tõus on lõplikult läbi saanud, sest pakkumine saab olema võtmefaktor. Kui pakkumist ei ole, saab turg tõusta ka siis, kui nõudlus ei tõuse või isegi väheneb,“ ütles ta.

Rogers andis oma kommentaarid ajal, mil toorainesektor Hiina tõttu tugevas languses. Hiina Keskpank on püüdnud riigi majandust elavadada ja aktsiaturgu stabiliseerida, aga Shanghai Composite on kukkunud juunis saavutatud tipust juba ligi 40 protsenti.

Suure löögi on saanud näiteks nafta, mis kukkus nädala alguses alla 39 dollari barrelist. Nafta on olnud alates eelmisest suvest tugeva müügisurve all, sest pakkumine on suur. Osaliselt on see tingitud USA naftabuumist, aga ka OPECi suutmatusest tootmismahtusid vähendada.

Nafta puhul on aga Rogersi sõnul lootust. „Ühe vana ütluse järgi on madalate hindade ravi veelgi madalamad hinnad. Kui pakkumine kuivab kokku, siis olukord laheneb iseenesest,“ ütles ta.

„Naftavarud on üle maailma vähenenud. Me oleme rohkem tarbinud, kui me oleme leidnud. Mitmed puurijad on juba oma tegevuse lõpetanud või teevad seda varsti. Tooraineturu investorid ei tohiks alla anda,“ ütles Rogers.

Hetkel kuum