Olavi Teppan • 16 veebruar 2016

Jim Rogers: keskpankadel pole aimugi, mis nad teevad

Jim Rogers  Foto: Reuters/Scanpix

Legendaarne investor Jim Rogers hoiatab finantsturgude peatse kokkuvarisemise eest, millele keskpankade praegune tegevus annab ainult hoogu juurde.

„Me kõik maksame keskpankade ebakompetentsuse eest jubedat hinda,“ lausus Singapuris elav Ameerika investor uudistekanalile CNN antud teleintervjuus. „Neil on seal kamp teadusemehi ja bürokraate, kellel pole aimugi, mis nad teevad.“

Rogersi sõnul püüavad keskpankurid iga hinna eest finantsturge jalul hoida, aga see kõik on asjatu vaev. Ta ennustab, et ebakonventsionaalne rahapoliitika toob turgudele küll lähitulevikuks ralli, kuid selle aasta lõpus ja 2017. aastal ollakse sügavas hädas.

„Lõpus ootab katastroof,“ ütles Rogers. „Tasub muret tunda ja ennast ette valmistada.“

Keskpangad üritavad kõikjal maailmas järjest sagedamini turgutada majandust negatiivsete intressimääradega, et tekitada inflatsiooni ja soodustada majanduskasvu, aga need meetmed ei aita. Tegelikult püütakse Rogersi arvates lihtsalt toetada aktsiaturge, et maaklerid saaksid Lamborghinidega edasi sõita.

„Viga on selles, et turul ei lasta oma seaduste järgi toimida,“ ütles Rogers. „Juba seitse aastat pole Ameerika aktsiaturgudel olnud õiget korrektsiooni. See ei ole normaalne… Turgudel peab esinema korrektsioone. Majanduskasv peab aeg-ajalt pidurduma. Nii on maailm kogu aeg toiminud. Nemad aga arvavad, et nad on turust targemad. Ei nad ole.“

Hetkel kuum