Mait Kraun • 15. september 2015 kell 19:45

Börs: positiivsed majandusandmed kergitasid turge

New Yorgi börs  Foto: EPA

USA aktsiaturud olid tõusuteel ja Standard & Poor’s 500 indeks jõudis kahe nädala kõrgeima tasemeni. USA jaemüügi andmed olid head ja homme otsustab Föderaalreserv intressimäärade tõstmise üle, vahendab Bloomberg.

S&P500 indeks kallines 1,3 protsenti 1978 punktini, mis on kõrgeim tase alate 28. augustist. Dow Jones kallines 1,4 protsenti ja lõpetas päeva 16 599 punktil.

„Kõik ootavad, mida teeb Föderaalreserv,“ ütles investeerimisfirma LPL Financial Corp peastrateeg John Canally. „Augustis kasvas jaemüük päris korralikult ja juuli numbreid korrigeeriti paremaks. Inimesed on kartnud Hiina välismõju, aga seda pole lihtsalt juhtunud.“

Tänane raport näitas, et USA jaemüük kasvas augustis juba teist kuud järjest. See on märk, et tarbijad vaatavad aktsiaturu volatiilsusest mööda ning kulutamist vähendatud ei ole. Kuigi kindlustunne on halvenenud, kulutavad inimesed bensiinilt säästetud raha ära.

Teisalt on selge, et tehaste olukord pole kõige parem. Tootmine USA tehastes kukkus augustis enim alates 2014. aasta jaanuarist, sest autotootjad tõmbusid tagasi ja tugevam dollar piiras eksporti.

WTI toornafta hind kallines aga 1,5 protsenti ja Brent lisas 0,6 protsenti. Kumbki maksis päeva lõpuks 44,65 ja 46,63 dollarit barrelist. Kulla hind odavnes 0,3 protsenti 1104 dollarini untsist

Hetkel kuum