Mait Kraun • 23. september 2015 kell 8:57

Volkswageni skandaal läks naftariigile maksma 5 miljardit

Volkswagen  Foto: epa

Volkswageni keskkonnareostuse näitude pettus on Katarile läinud maksma juba peaaegu 5 miljardit dollarit, vahendab CNN Money.

Naftariik on Volkswageni üks suurematest aktsionäridest – nende osalus on autoettevõttes 17 protsenti. Kuna ettevõtte aktsia kukkus, vähenes ka Katari investeeringu väärtus. Volkswageni osalus on üks suurematest investeeringutest, mida riigi 256 miljardit dollarit kontrolliv fond on kunagi teinud.

Volkswageni aktsia kukkus esmaspäeval 17 protsenti ja teisipäeval 17,6 protsenti, sest pettuse kohta jõudis avalikkuse ette järjest rohkem andmeid. Autotootja keskkonnareostuse näitajate skandaal on ettevõtte väärtust vähendanud umbes 25 miljardi dollari võrra.

USA turul peatatakse müük osa diiselautode mudelitega, kuna regulaatorid leidsid autode tarkvarast vigu, mis näitavad valesti toksiliste heitmete tulemusi. Lisaks võib Volkswagenit oodata ka 18 miljardi dollari suurune trahv, kirjutas Reuters.

Volkswageni tegevjuht Martin Winterkorn ütles, et on mures firma maine pärast. „Mul on väga kahju, et oleme kuritarvitanud meie klientide usaldust,“ ütles ta ning lisas, et Volkswagen teeb koostööd regulaatoritega.

USA keskkonnaameti teatel töötas Volkswageni emissioonikontroll ainult testi ajal. Tavalise sõidu ajal lülitus see välja.

Hetkel kuum