Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toorainete verine aasta

  KombainFoto: EPA

  Vähe on tooraineid, mis on suutnud 2015. aastal hinnas tõusta. Peamiselt on hinnad langenud kõrge pakkumise ja jaheneva nõudluse tõttu, vahendab MarketWatch.

  Kolmanda kvartali lõpu seisuga on enamus tooraineid aasta algusest hinnas kukkunud. Tõusu on näidanud vaid kakao, puuvilla ja riisi hinnad. Kõige rohkem on kukkunud kohv, alumiinium ja saepuit.
  „Toorainete varaklass on jätkuvalt heitlikul turul halvimatest halvim investeering olnud,“ ütles investeerimisfirma Libertas Wealth Management Groupi president Adam Koos. „Toorainesektoris pole lihtsalt impulssi, mis võiks sektori uuesti tõusule viia. Tõenäoliselt kestab olukord vähemalt aasta lõpuni või enamgi veel."
  Kõige rohkem on langenud saepuidu hind – kokku 34,6 protsenti. „Hiina valuuta devalveerimine ja nende puiduimpordi vähenemine võib olla üks faktor, miks hinnad on nii palju langenud,“ ütles Koos.
  Kohvi on toorainete selleaastases hinnatabelis altpoolt lugedes teisel kohal ja langus on olnud kokku 28,8 protsenti. Peamiselt on hindu alla surunud Kolumbia ja Brasiilia suur eksport, mida on vedanud kasvav ostmine USA dollarites. Sellega püüab riik tasa teha kaotused, mis on saadud kohaliku valuutade odavnemise tõttu.
  Hinnas tõusnud vaid kolm toorainet
  Kolmest tänavu hinnas tõusnud toorainest on parimat minekut näidanud töötlemata riis. Kokku on tõus olnud ligi 14 protsenti. Hinnal on aidanud tõusta tootmise ja pakkumise langemine.
  USA põllumajandusministeerium (USDA) teatas oma igakuises raportis, et vähendas USA riisitoodangu selle aasta prognoosi.
  Kakao on samuti üks vähestest toorainetest, mis on suutnud sellel aastal tõusu näidata – rohkem kui 11 protsenti. Maailma suurimad tootjaid on Elevandiluurannik ja Ghana. Tervet Lääne-Aafrikat on tabanud põuad, mis vähendavad märkimisväärselt toodangut ja see on aitanud hindadel kasvada.
  Puuvilla hind on kasvanud sellel aastal aga 0,7 protsenti. Ka puuvilla hindade stabiilsusele on kaasa aidanud USA põllumajandusministeeriumi varude prognooside kärpimine ja nõrgenev nõudlus Hiinast.
  Kolmapäevase seisuga olid maisi hinnad kukkunud aasta algusest 2,6 protsenti. Maisil on viimsel ajal paremini läinud, sest veel teise kvartali lõpuks oli hind langenud 7 protsenti.
  „Põllumajandustoormete hinnad on hästi vastu pidanud ja põhja ehitanud. See peaks aitama hindadel suhteliselt hästi taastuda,“ ütles Agri-Food Value Viewi toimetaja New Schmidt.
  Schmidt ütles MarketWatchile, et globaalne maisitoodang langeb nii sellel kui ka järgmisel aastal. Järgmisel aastal toetab hindu vähem ka Hiina, mis aitab tootmist vähendada. „USA maisihinnad võivad üllatada,“ nentis Schmidt.
  Nafta hinnad pole toorainete hulgas näidanud sugugi kõige suuremat langust. „Arvestades, kui palju on musta kulla hinnalangusest räägitud, võiks arvata, et langus on olnud sellel aastal palju sügavam,“ ütles Koos. „Ma arvan, et nafta hinnapõhi on potentsiaalselt juba tekkimas.“
  Koos lisas, et nafta hindade taastumist enne järgmise aasta algust siiski oodata ei ole. „Kõige suurem probleem on pakkumisega – OPEC ei taha tootmist vähendada ja Põhja-Ameerika toodang on tõusnud.“
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüütik: „Vali mind, vali minu maksud!“ – palun, ärge tehke!
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
USA aktsiaturg trimmis kolmapäevast hüpet veidi väiksemaks
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Saksamaa külmavärinad jõudsid Eesti sauna- ja majatootjateni
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.