Rainer Saad • 26. oktoober 2015 kell 8:07

Šveitsi keskpank võib taas valuutaturule sekkuda

Euro ja frank  Foto: EPA

Šveitsi keskpanga nõukogu hoiatas eile, et jälgib hoolikat Euroopa Keskpanga viimaseid otsuseid ning vajadusel võib taas kord sekkuda valuutaturule.

„Enda strateegiate hindamisel detsembris analüüsime kõiki arenguid – nii Šveitsis kui ka väljapool seda. See tähendab ka hinnangute andmist Euroopa Keskpanga rahapoliitikale ja selle mõjudest Šveitsile,“ ütles Šveitsi keskpanga nõukogu liige Fritz Zurbrügg ajalehele Zentralschweiz.

Möödunud neljapäeval andis Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi turgudele tugeva signaali selle kohta, et EKP võib suurendada 1,1 triljoni euro suurust võlakirjade ostmise programmi ning vähendada nende hoiuste intressimäära, mis on pargitud EKPsse.

Kuna Šveitsi majanduse käekäik sõltub paljustki ekspordist euroalasse, mõjuks euro nõrgenemine Šveitsile negatiivselt. Jaanuari keskpaigas sekkus Šveitsi keskpank valuutaturule, kuna loobus kolm aastat kehtinud ülempiirist hoida eurot 1,20 frangil. Frank tõusis seepeale euro vastu 30 protsenti. Šveitsi börs kukkus aga üle 10 protsendi.

Hetkel kuum