Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Odav nafta rikub püüded vähendada kliimasoojenemist

  Põud USAs.Foto: EPA

  Nafta hinna kukkumine ähvardab rikkuda jõupingutused, mis tehakse globaalsest kliimasoojenemisest tekkiva saaste vähendamiseks.

  Sellise seisukoha käis välja Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) oma iga-aastases turgude ülevaates, vahendab Bloomberg.
  Nafta hind püsib 50 dollari lähedal barrelist kuni käesoleva kümnendi lõpuni. Odav kütusehind hoiab tagasi elektriautode ja biokütuste arendamist, mis aitaksid vähendada heitgaaside õhku paiskumist, teatas IEA. Agentuur prognoosis ka seda, et vähendatakse umbes 800 miljardi dollari väärtuses autode, veokite ja lennukite efektiivsuse parandamist.
  "Madalad hinnad pole klientidele ainuüksi hea uudis," kirjutati aruandes. "Maailm kaotab umbes 15% oma energiakokkuhoiust."
  Nafta hind on 2008. aasta tipptasemelt 140 dollarit barrelist langenud väga madalale koos kivisöe ja maagaasi hinnaga. Need kolm võistlevad aga tihedalt tuule- ja päikeseenergia tootmisega. Kui bensiini hind on madal, siis eelistatakse seda ka teraviljast saadavatele biokütustele, märkis IEA.
  Suurem mõju on sellel langusel aga meetmetele, mis muudavad energiatarbimist efektiivsemaks. Madalad fossiilkütuste hinnad pikendavad aega, mis võtab projektide kulude tasa tegemiseni. 
  Selle aastases ülevaates nähakse energianõudluse kasvamist kolmandiku võrra aastatel 2013-2040, kuid kasvu ja saastetaseme vahel nähakse nõrgemat seost. Hiina ja India on liitunud USA ja Euroopa Liiduga, et tõsta energiatõhususe reegleid. IEA prognoosib, et see poliitika laieneb järgmiste aastate jooksul ka teistesse riikidesse.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Soovime edu võitluses “aatemeestega”
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Poliitikutel on kahtlemata õigus, et konkurentsiamet peaks olema võimekas ettevõtlusvabaduse regulaator, aga samamoodi tuleb olla meelekindel poliitilistes tõmbetuultes, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tesla kaalub tehase loomist Kanadasse
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Tesla teeb lobitööd Kanada provintsi Ontario valitsusega, et luua piirkonda uus kõrgelt arenenud tootmistehas, selgub täna meedias avaldatud dokumentidest.
Reaalajas börsiinfo
Konkurentsiameti uus juht: kinomonopol? Jah, see paistab JOKK
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Sel nädalal konkurentsiameti peadirektorina alustanud Evelin Pärn-Lee kommenteeris Äripäeva raadio hommikuprogrammis avalikkuse tähelepanu all olnud juhtumeid, nagu kütusekartell ja kinomonopoli teke.
Läti saab Rail Balticule sõjalise liikuvuse raha
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Läti Rail Balticu projekt on seotud sõjalise liikuvuse rahastamisega veidi vähem kui 5 miljoni euro ulatuses, selgus riigi transpordiministeeriumi esmaspäeval allkirjastatud lepingust Euroopa Kliima-, Infrastruktuuri- ja Keskkonnainspektsiooniga (CINEA).
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.