Mait Kraun • 23. november 2015 kell 16:31

Argentina vahetas sotsialistliku valitsuse välja

Argentina uus president Mauricio Macri  Foto: EPA

Argentinat ootavad ees suured muutused, sest pühapäeval toimunud presidendivalimistel sai võidu parempoolne opositsiooniliider Mauricio Macri. See tähendab, et 12 aastat vasakpoolsed populismi on läbi saanud, kirjutab Bloomberg.

Arvatakse, et Macri valimine presidendiks tähendab, et Argentina majandust hakatakse liberaliseerima ja suhted USA-ga paranevad. Lisaks sellele muutub Ladina-Ameerika poliitiline olukord tervikuna.

Macri sai valimistel kokku 51,4 protsenti häältest. Tema vastu kandideerinud võimupartei kandidaat Daniel Scioli sai 48,6 protsenti häältest, selgub Argentina häältelugemiskomisjoni andmetest. Pühapäeva õhtul toimusid Macri peakorteris ka pidustused, kus Macri ütles, et „Argentina jaoks on algamas uus ja imepärane periood.“

Täna hommikul ütles Macri, et esimese asjana likvideeritakse valuutapiirangud. Selleks kutsus ta appi ka Argentina Keskpanga. Välisvaluutareservide vähenemine on Argentinale tekitanud palju probleeme ning uue presidendi sõnul tuleks välja uurida, kui tõsine olukord hetkel on.

„Me vaatame üle riigieelarve ning proovime aru saada, mis tegelik seis on. Samuti oleks vaja teada, milline on seis keskpangas,“ ütles Macri. „Valuutapiirangud on viga, informatsioon ei liigu, statistikale ei ole ligipääsu ning keskpank pole sõltumatu – need on probleemid, mis tuleb ära lahendada.“

Uus president oli enne tänast Buenos Airese linnapea, rikas ärimees ja ühe populaarse jalgpalliklubi endine juht. Ta on lubanud suhelda riskifondide võlausaldajatega, et suurendada usaldusväärsusust investorite silmis. Macri tahab ka vähendada inflatsiooni ja riigieelarve defitsiiti.

Hetkel kuum