investor Toomas • 21. detsember 2015 kell 10:13

Investor Toomas: oleksin pidanud sündima naisena

Naisinvestorid on meestest edukamad, sest nad on pasiivsemad kauplejad.  Foto: Scanpix/Panthermedia

Äripäeva juhid ja börsitoimetuse ajakirjanikud otsustasid 13 aastat tagasi, et ma pean siia ilma sündima mehena. Eks nad olid toona eelarvamuste ja stereotüüpide küüsis, kirjutab investor Toomas.

Kui minu investeerimisajalugu analüüsida ning kõrvutada seda erinevate uuringutega, siis tegelikult oleksin ma pidanud 2002. aastal sündima hoopis naisena. Olen olnud rahulik investor, kes väga palju tehinguid ei tee.

Uuringud on tõestanud, et naised on edukamad investorid, sest nad kauplevad vähem. Näiteks selgus konsultatsioonifirma Sigfig kogutud andmetest, et keskmine meessoost investor on viimase 12 kuu jooksul kaotanud USA turul 1,8 protsenti (sinna hulka on arvestatud ka teenustasud ja dividendid). Naised kaotasid aga vaid 1,4 protsenti. Sarnasele tulemusele on jõutud ka varasematel aastatel meeste ja naiste investeerimiskäitumist kõrvutades. 

Uuringu koostajad jõudsid järeldusele, et mehed on liiga enesekindlad ning kipuvad palju kauplema. Pidev kauplemine on halb vähemalt kahel põhjusel – teenustasude peale kulub rohkem raha ja tihedama ostmise ning müümise käigus on lihtne reageerida turu lühiajalistele muutustele. Näiteks investorid, kes reageerisid augustis toimunud aktsiate müügilainele, said väiksemaid tootlusi kui need, kes ei teinud mitte midagi. See on ka põhjus, miks niinimetatud kauplevate investorite tootlus on rahulikumate investorite omast väiksem.

Sarnane tulemus ka Eestis

Investoreid on soo järgi analüüsitud ja kõrvutatud ka Eestis. Enam kui 10 000 kohaliku börsiinvestori investeerimiskäitumist uurinud Tõnn Talpsepp, Kristjan Liivamägi ja Tarvo Vaarmets jõudsid samuti järeldusele, et naisinvestorid on kodubörsil meestest selgelt edukamad. Seda isegi siis, kui investeeringud on riskiga korrigeeritud ehk naised teenivad meestest suuremat tootlust sealjuures vähem riski võttes.

Ka Talpsepp ja Co põhjendasid uuringutulemust sellega, et erinevalt meestest naised ei rapsi. Kohalikul turul toimetavale naisinvestoritele on vähemalt läinud kümnendil meeste ees edu taganud väiksem kauplemisaktiivsus ja pikem aktsiate hoidmisperiood. Samal ajal vaatab naisinvestorite portfellist vastu väiksem arv aktsiaid. Lisaks tuli Talpsepa uurimusest välja, et sõltumata soost, teenivad kõrgemat tootlust vanemad investorid. Nõnda nagu meestele üldiselt, on noorematele investoritele omane suurem kauplemisaktiivsus, mis laastab halastamatult investeeringu tootlust.

Mehistumise aasta

Erinevalt varasematest on lõppev aasta minu jaoks olnud aktiivsem. Seadsin aasta alguses eesmärgi teha sel aastal rohkem tehinguid ja suutsin seda eesmärki ka täita. Kokku olen teinud kümme tehingut, millest aga soovi korral võib samuti lugeda välja kinnituse viidatud uuringutele, sest enamik minu selle aasta ostudest on praegu punases. Võtan aga eeskuju naistest ning pole kiirustanud miinusesse langenud positsioonide likvideerimisega, sest usun, et kannatlikkus ja külm pea on investeerimisel olulised. 

Ma ei saa enda sugu enam muuta, aga investeerimisotsuseid tehes püüan ka edaspidi hoida naiselikku joont. Üritan vältida rapsimist ja emotsionaalseid aktsiaoste või müüke. Muide, sarnaselt käitun ka jõulukinke ostes.

Hetkel kuum