Birjo Must • 28. detsember 2015 kell 12:15

Mutta tambitud valuutadele antakse lootust

Vene rubla on tänavu USA dollari suhtes langenud ligi 20%.  Foto: EPA

Mõnele tänavu kõige enam mutta tambitud valuutale antakse uueks aastaks uut lootust.

Üllataval kombel prognoosivad analüütikud tõusu neile valuutadele, mis on enim seotud nafta hinnaga. Nendeks on näiteks Kolumbia peeso ja Vene rubla. Suuremat langust nähakse aga Tšiili peesole ja Peruu solile, millel on tugevam side tööstusmetallidega, vahendab uudisteagentuur Bloomberg.

Koos nafta hinnaga võib tagasi põrgata Kanada dollari kurss. Samal ajal kui Austraalia ja Uus-Meremaa dollarile prognoositakse täiendavat langust, kuna sealsed keskpangad jätkavad intressimäärade kärpimist.

 

Nii kohutavat aastat enam ei tule

Esimesed märgid Hiina majanuskasvu stabiliseerumise kohta ja USA intressimäärade tõus annavad uut lootust, et tooraine hinnad võivad veidi taastuda. Bloombergi küsitletud analüütikud ennustavad, et tuleval aastal tõuseb nafta ja sojaubade hind. Kulla hind peaks seevastu aga paigal püsima või veidi langema.

Pärast kohutavat 2015. aasta langust oleks toorainega seotud valuutade puhul isegi stabiliseerumine tervitatav. Bloombergi tooraine indeks on tänavu kukkunud 25%.

Bank of Nova Scotia rahvusvahelise varahalduse osakonna juhi Nick Chamie hinnangul avas tohutu müügilaine võimaluse, et järgmisel aastal põrkuvad hinnad tagasi üles. Tema arvates on tõenäolisem, et lühiajalises perspektiivis tõuseb pigem nafta kui tööstusmetallide hind. 

Kuigi üldiselt jäävad analüütikud valuutade suhtes pessimistlikuks, ei prognoosi nad 2015. aasta kohutava trendi kordumist. Deutsche Banki välisvaluuta uuringute osakonna juhi Alan Ruskini sõnul langevad Norra krooni, Austraalia dollari, Uus-Meremaa dollari ja Kanada dollari kursid. Kuigi hinnapõhja pole me Ruski sõnul arvatavasti veel näinud, siis on need ikkagi väga odavad. Seetõttu ei ennusta ta nii suurt langust, kui sel aastal.

Hetkel kuum