Birjo Must • 29. detsember 2015 kell 11:30

Maailma esirikkad jäid tänavu hulga vaesemaks

Microsofti asutaja Bill Gates võidakse juba varsti maailma rikkaima inimese troonilt tõugata.   Foto: EPA

Heitlik 2015. aasta mõjus rängalt ka maailma miljardäride rahakottidele, kes jäid aasta kokkuvõttes vaesemaks.

Bloombergi miljardäride indeksi andmetel kaotasid 400 maailma rikkaimat inimest tänavu 19 miljardit dollarit. Indeks langes aastases võrdluses esimest korda alates  ajast, mil seda 2012. aastal arvutama hakati.

"Pärast kolme suurepärast aastat liikusid aktsiaturud tänavu külgsuunas," rääkis miljardär Ken Fisher, kes on Fisher  Investments asutaja. "Investoreid hirmutasid nii nafta hind, nõrgad tarbijakulutused kui ka Hiina, mis tiris põhja tooraine hinnad," rääkis Fisher.

Indeksi suurim langeja oli mehhiko miljardär Carlos Slim, kellele kuuluva telekommunikatsiooniettevõtte America Movil SEB aktsia hind kukkus 2015. aastal 25%. Kui 2013. aasta mais oli Slim maailma rikkaim inimene, siis tänavu langes ta edetabelis 5. kohale ja kaotas ligi 20 miljardit dollarit.  

Kaupmehed teevad võidukäiku

Maailma rikkuselt kolmas inimene, ameerika investor Warren Buffett kaotas sel aastal 11,3 miljardit dollarit, kuna tema firma Berkshire Hathaway aktsia jäi tänavu esimest korda alates 2011. aastast miinusesse.  Microsofti asutaja ja maailma rikkaima inimese Bill Gatesi  varandus kahanes sel aastal 3 miljardi võrra.

Tänu maailma suurima rõivaste jaemüüja Inditexi tõusule astub hispaania miljardär Amancio Ortega juba napilt Gatesi kandadele. Tema varandus kasvas 12,1 miljardi dollari võrra 73,2 miljardile ning nüüd edestab ta tabelis nii Slimi kui Buffettit.

Ortega rikkuse 20%ne kasv jääb siiski alla Amazon.comi asutajale Jeff Bezosele, kes enam kui kahekordistas aastaga oma varanduse väärtuse. Bezose rikkus kasvas tänavu 31 miljardi dollari võrra 59 miljardile dollarile ning ta jõudis sellega indeksis auväärsele neljandale kohale.

August viis suure hulga raha

Vastavalt indeksile kontrollivad maailma 400 rikkaimat inimest kokku umbes 3,9 triljonit dollarit. See on suurem kui ükskõik millise maailma riigi SKP peale USA, Hiina ja Jaapani. 18. mail saavutatud tänavuse tipu ajal oli miljardäridel kokku ligi 4,3 triljonit dollarit, mis oli võrreldes aasta algusega 267 miljardit enam. Augustikuise börsipaanika ajal kaotasid nad aga kogu tõusu.

Turgude langus viis indeksist välja hulga miljardäre, kelle hulka kuulusid näiteks Glencore juht Ivan Glasenberg ja Hiina telekomi ärimees Wang Jing.

Hetkel kuum