Birjo Must • 29. detsember 2015 kell 7:45

Miks jõuluvana tänavu börsidele ei jõua?

Jõuluvana sel aastal börsidele ei jõua.   Foto: EPA

Sel aastal takistab jõuluvana saabumist Wall Streetile ülimadal nafta hind.

Kauaoodatud jõuluvanaralli jäi seekord aktsiaturgudel ära, kuna aasta esimeses pooles tõusid aktsiad liiga kõrgele, kirjutab CNBC. Vahetult pärast jõulupühi vedas börse alla nafta hind, mis kukkus ainuüksi eilse päeva jooksul üle 3%.

"See on tõeliselt hale aastalõpu seis ja on väga raske prognoosida, mis ootab ees järgmisel päeval," kirjeldas praegust olukorda börsidel Janney Montogomery peainvesteerimisstrateeg Mark Luchini. "Kui midagi ootamatut ei toimu, siis pole turgudel põhjust langeda. Samas puuduvad ka katalüsaatorid."

Luchini märkis siiski, et ta ootab aasta viimastel päevadel tõusu, mis viiks S&P 500 indeksi aasta kokkuvõttes plussi. Eilse seisuga on indeks aasta algusest langenud 0,1%. Dow Jonesi indeks on samal ajal 1,6% miinuses.

Strateegi sõnul võib nafta hind määrata ära S&P 500 indeksi saatuse järgmisel aastal. Käesoleva nädala algus aga midagi head ei tõota, sest USA toornafta WTI barreli hind kukkus eile 3,4%, 36,81 dollarile.

Eile selgus, et Saudi Araabia riigieelarve on rekordilises defitsiidis. Madala nafta hinna tingimustes on riik sunnitud ette võtma tõsiseid eelarvekärpeid, samuti soovib kuningriik üha enam vähendada sõltuvust naftast. Uue aasta eelarvetega on tõsiselt hädas ka Venemaa ja Venetsueela.

Samal ajal kasvatab USA naftaeksporti ja Iraani naftaminister kinnitas, et riik naaseb kohe pärast sanktsioonide lõppemist turule 500 000 naftabarreliga päevas. 

Hetkel kuum