Mait Kraun • 30. jaanuar 2016 kell 15:28

Raske jaanuar seab investoritele väljakutse

Hiina aktsiaturg  Foto: EPA

„Jaanuar sillutab tee terveks aastaks,“ kõlab levinud ütlus Wall Streetil. Investorite on ülejäänud aastaks teel mitmeid takistusi, kirjutab Financial Times.

Vähemalt USA turu jaoks on jaanuarikuine langus tähendanud üldjuhul seda, et terve aasta lõpetatakse langusega – seda ligi kolmel neljandikul juhtudest alates 1929. aastast, selgub S&P Dow Jones Indices andmetest. Sellegi poolest paneb eelpool mainitud ütlus mitmeid investoreid kulmu kergitama – on ju 11 kuud ja palju sündmusi ees. Ei ole otsest põhjust, miks see seaduspärasus peaks ka sellel aastal paika pidama. „Täielik jama,“ ütlevad mõned.

Selle aasta esimest kuud on iseloomustanud riskantsetest varadest taandumine – näiteks aktsiatest, toorainetest ja ettevõtete võlakirjadest. Investorite vastumeelsus on olnud valimatu.

Rekordiliselt kehv aasta algus

Taaselustatud mure Hiina majanduse ja nafta hinnalanguse pärast hirmutas investoreid. Turud hakkasid aasta alguses kiiresti langema.

Esimesed kaks nädalat olid USA turu jaoks ajaloo halvimad. Aktsiaturgudelt kadus 2 triljonit dollarit ning mitmed indeksid jõudsid ka karuturule (vähemalt 20protsendiline langus eelmisest tipust). Nafta jõudis aga 12 aasta madalaima tasemeni.

Kuu lõpus muutusid investorid optimistlikumaks ja aktsiaturud hakkasid tõusma. Selle nädala lõpus tegi Jaapani Keskpank otsuse kehtestada negatiivne pangahoiuste intressimäär. Ka nafta hind taastus tublisti. Kuigi jaanuar lõppes positiivse noodiga, on FTSE All World indeks langenud aasta algusest 6 protsenti. Kas jaanuar annab edaspidi tooni tervele aastale või turgude meeleolu pöördub? Mis võiks turgude meeleolu parandada?

„Põhinäitajad on veidi muutunud ja investorid hindavad majandussurutise tõenäosuse kasvu aktsiahindadesse sisse, mis on omakorda tekitanud volatiilsuse,“ ütles investeerimifirma BlackRocki peastrateeg Russ Koesterich. „Kui tuleb välja, et majandus on nõrk, aga stabiilne, siis võib olukord vaatamata kehvale jaanuarile paraneda.“

USA majanduslangust pole sisse hinnatud

Ka vastupidine on võimalik. Dramaatilisemat maailmamajanduse aeglustumist või USA majanduslangust pole investorid aktsiahindadesse sisse aga arvestanud. Kui need juhtuvad, võivad aktsiaturud veelgi langeda, ütles Koesterich.

Hiina mängib edaspidi suurt rolli. Investorid jälgivad pingsalt, mis tasemeni Hiina jüaan nõrgeneb. Praegu püüab Hiina leida tasakaalu, sest ühelt poolt ähvardab riiki majanduse aeglustumine, teiselt poolt kapitali väljavool.

„See on „süüdistage Hiinat“ korrektsioon,“ ütles CLSA aktsiastrateeg Chris Wood. Tema sõnul muretsevad turud maailmamajanduse pärast eelkõige arenevate riikide tõttu. Nimelt on 2009-2014 aastatel moodustanud maailma majanduskasvust kolm neljandikku just arenevad riigid. Nii Venemaa kui ka Brasiilia on majanduslanguses ning Hiina aeglustub.

Investoritel ja strateegidel on raske aru saada, kas viimasel ajal kõikuma löönud aktsiaturud viitavad majanduslanguse tulekule või on pelgalt tegemist turgude meeleoludega.

Kas meeleolu või häirekell?

„Erinevalt viimaste aastate nõrkusperioodidele ei ole praegu näha, et regioonis toimuks fundamentaalset nõrgenemist, mis oleks võinud aktsiaturgude langues põhjustada. Samas on praegu kõrged poliitilised riskid," ütles Citi panga Euroopa strateeg Jonathan Stubbs. Poliitiliste riskide hulgas on näiteks Hispaania valimised, migratsioonikriis, Kreeka võlakriis, Suurbritannia võimalik lahkumine Euroopa Liidust ning Prantsusmaa ja Saksamaa valimised.

Stubbs on andnud klientidele nõu, et 12 kuu väljavaates on aktsiaturud atraktiivsed. „Samas me teadvustame, et raske näha lühemas perspektiivis katalüsaatorit, mis võiks turgudele kindluse tagasi tuua. Selleks oleks vaja palju positiivseid uudiseid ettevõtetelt (ebatõenäoline) või positiivseid või neutraalseid makroandmeid (võimalik). Kõige suurema tõenäosusega võiks katalüsaatoriks olla aga keskpankade tegevus.“

Jaapan ja Euroopa atraktiivsemad

Kui hirm globaalse majanduse aeglustumise pärast vaibub, võiks paremat tootlust pakkuda Jaapani ja Euroopa turud, arvab Koesterich.

„Föderaalreserv tõstab edaspidi paar korda intresse ning Euroopa ja Jaapani keskpangad stimuleerivad majandust. Need peaks dollarit tugevdama,“ ütles ta.

Siinkohal peaks välja tooma ka USA börsifirmade nõrgad tulemused – prognoositakse, et juba kolmandat kvartalit järjest on kasumid vähenemas. See oleks halvim languste jada alates finantskriisist. Seega on raske ennustada, et USA turud võiks märkimisväärselt tõusta.

Vaatamata Wall Streeti müütidele on jaanuari kaotused loonud terveks aastaks korraliku takistuse, mida ületada, et jõuda tagasi rohelisse.

„Turud kaevavad auku, kust on raske välja saada,“ ütles investeerimisfirma Convergexi peastrateeg Nicholas Colas.

 

Hetkel kuum