Mait Kraun • 2 veebruar 2016

Saksamaa töötuse määr langes rekordmadalale

Saksamaa lipp  Foto: EPA

Saksamaa töötuse määr langes jaanuaris ootamatult rekordmadalale, vahendab Bloomberg.

Majandusteadlaste sõnul näitab see, et finantsturgudel toimuv pole Euroopa suurimat majandust kõigutada suutnud.

Töötuse määr langes 6,2 protsendini – see on madalaim tase alates Saksamaa taasühinemisest 1990. aastal. Eelmisel kuul oli töötuse määr 6,3 protsenti, selgub Saksamaa Tööturuameti andmetest. Kokku on Saksamaal töötuid inimesi 2,73 miljonit.

Saksamaa tööturu hea seis näitab, et kodumaine nõudlus peaks püsima tugev. See peaks omakorda tagama majanduse „hea ja stabiilse seisu,“ ütles majandusminister Sigmar Gabriel eelmisel nädalal. Lühiajaliselt võib Saksamaa majandusele hoogu anda ka Euroopa Keskpanga otsus laiendada stimuleerimisprogrammi.

Tõsi, Saksa ettevõtted on suhteliselt avatud Hiina majanduse aeglustumisele, mis tekitas segadust ka finantsturgudel. Tugev tööturg ja madalad naftahinnad on aga tarbimisele hoogu juurde andnud. Samas vähenes Saksamaa tööstuse aktiivsusindeks kolme kuu madalaima tasemeni, selgub esmaspäeval avaldatud andmetest.

See tähendab, et majanduskasvu peab oma õlgadele võtma sisemaine tarbimine. Arvatakse, et tarbimine kasvab 2016. aastal 2,3 protsendi võrra, teatas majandusministeerium. Ekspordikasv, mis on olnud läbi aegade Saksa majanduse tugisammas, aeglustub 5,4 protsendilt 3,2 protsendini.

Hetkel kuum