Olavi Teppan • 5. veebruar 2016 kell 13:09

Toyota jätkab tõusulainel

Toyota kasum ületas analüütikute ootusi.   Foto: Reuters/Scanpix

Jaapani autotootja Toyota Motori kasum ületas analüütikute ootusi ja nii võib firmast saada Jaapani ajaloo esimene ettevõte, mis teenib majandusaastaga üle 3 triljoni jeeni suuruse ärikasumi.

Kvartali müük kerkis 7,34 triljoni jeenini ja puhaskasum aastases võrdluses 4,7% ehk 628 miljardi jeenini, ületades sellega analüütikute ootusi.

Märtsis lõppeva majandusaasta puhaskasumi prognoosi tõstis Toyota seniselt 2,25 triljonilt 2,27 triljonile jeenile. „Meie läbimüük Hiinas on paranenud ja see on kasvatanud meie kasumit,“ kommenteerib otsust Tetsuya Otake Toyota juhatusest uudisteagentuuri Reuters vahendusel.

Peale Hiina läbimüügi on ka oluliselt kasvanud nõudlus linnamaasturi RAV4 järele Ameerika Ühendriikides ning märkimata ei saa jätta Lexuse luksusmudelite ajaloo suurimat globaalset müügitulemust 2015. aastal. See kõik on tagamas ettevõttele kolmanda järjestikuse rekordaasta, vaatamata asjaolule, et Jaapani jeen on jooksval majandusaastal euro ja paljude arenevate turgude valuutade suhtes tugevnenud. Kokku müüs Toyota möödunud aastal ainsa autotootjana maailmas üle 10 miljoni sõiduki.

Ühtlasi teeb investoritele rõõmu ettevõtte otsus osta tagasi 0,74 protsenti oma aktsiatest.

Toyota aktsia hind on aastaga Tokyo börsil langenud ligi 11%. 

Hetkel kuum