Olavi Teppan • 22. veebruar 2016 kell 8:45

Lagarde: nafta võib veel kaua odav püsida

IMFi juht Christine Lagarde  Foto: Scanpix/Reuters

Rahvusvahelise Valuutafondi tegevjuht Christine Lagarde leiab, et Pärsia lahe äärsed naftariigid peavad kulusid kärpima ja uute maksude kaudu riigikassat täitma.

„Vähe sellest, et nafta hinnad on tipust kukkunud kaks kolmandikku – nõudlust ja pakkumist mõjutavad tegurid viitavad sellele, et hinnad püsivad madalad tõenäoliselt veel pikka aega,“ ütles Lagarde Bloombergi vahendusel Abu Dhabis peetud kõnes.

Lagarde soovitas Pärsia Lahe Koostöönõukogu (GCC) riikidel kasutusele võtta ühtne käibemaks ning kehtestada maksud ettevõtlustuludele ja varadele, et suurendada sissetulekuid ning vähendada riigieelarve sõltuvust toornafta müügituludest.

Nafta 44protsendine hinnalangus möödunud aastal on ärgitanud Saudi Araabiat vähendama toetusi energeetikasektorile ning kaaluma riigivõlakirjade ja riigiettevõtte Saudi Aramco aktsiate müüki. Kütuse subsideerimise on lõpetanud ka AÜE.

Abu Dhabi Riigipanga eile avaldatud raportis prognoositakse WTI toornafta kauplemist sel aastal 25–45 dollari vahemikus, kuid peetakse võimalikuks ka lühiajalist langust 20 dollari poole, vahendab Bloomberg.

Hetkel kuum