Pille Ivask • 28. september 2016 • 1 min
Jaga lugu:

Iraan lasi OPECi naftaleppe põhja

Iraan  Foto: epa

Iraan teatas, et on loobunud saudide pakkumisest, milles seisis, et saudid kärbivad ning Iraan ei suurenda naftatootmist, vahendab Reuters.

Iraani naftaminister Bijan Zanganeh on varem öelnud, et Alžeeria tippkohtumine pole õige koht, kus kokkulepet sõlmida. “Proovime seda teha novembris,” lausus minister, viidates järgmise tippkohtumise ajale.

OPECi delegaadid on meediasse täna toimuvate läbirääkimiste kohta infot lekitanud ning selgub, et Iraani ja Saudi Araabia vaated on liiga erinevad. Ka Venemaa naftaminister Aleksander Novak on öelnud, et omavahelistes suhetes on arengud küll toimunud, ent finišini on veel tükk maad minna.

Analüütikute hinnangul püüdsid lisaks Saudi Araabiale Iraani leppes osalema sõlmida ka Venemaa, Alžeeria ning Katar.

Nii Saudi Araabia kui ka Iraani majandused sõltuvad suurel määral naftamüügist saadud tuludest. Iraan tunneb praegu survet oma majandust kiiresti taastada, kuna jaanuaris vabanes riik rahvusvaheliste sanktsioonide alt. Saudi Araabia on aga teist aastat järjest pidanud vastu võtma defitsiidis eelarve. Muuhulgas on riik teatanud, et riigiametnike palkasid kärbitakse viiendiku võrra.

SEB Marketsi analüütik Bjarne Schieldrop märkis, et tema jaoks pole Iraani tegevuses midagi kummalist. “See oleks justkui äsja vanglast vabanenul käskida trellide taha tagasi minna,” kommenteeris ta. Shieldrop lisas, et järjekordne tippkohtumise ebaõnnestumine paneb OPECile kindlasti peale surve. Teadupärast läks ka kevadel Dohas peetud kohtumine vett vedama.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt