Mait Kraun • 9. jaanuar 2017 kell 8:27

Summers: Trump võib põhjustada finantskriisi

Aktsiagraafik  Foto: EPA

Endine USA rahandusminister Lawrence Summers ütles, et Donald Trumpi plaan regulatsioonidest vabaneda võib põhjustada uue finantskriisi, vahendab Bloomberg.

„Regulatsioonidest vabanemine on teatud valdkondades – näiteks panganduses – ülimalt ohtlik,“ ütles Summers pühapäeval Fox Newsile antud intervjuus. „Kes tahab naasta aega, kus laenud on röövellikud? Kes tahab naasta aega, kus pankade võimendus ületab igasugused piirid?“

Donald Trumpi meeskonnaliikmed on lubanud, et Dodd-Franki seadus likvideeritakse. Doddi-Franki Wall Streeti reformimise ja tarbijakaitseseadus on USA föderaalseadus, mis võeti vastu finantskriisiga võitlemiseks. Selle eesmärgiks oli finantsturgude ulatuslik reguleerimine ja investorite suurem kaitse. Trump ise on regulatsioonidesse veidi leebemalt suhtunud.

Summers, kes on olnud ka president Barack Obama endine majandusnõunik, kritiseeris ka Trumpi protektsionistliku retoorikat. See on juba praegu põhjustanud mehhiko peeso odavnemise, mis on andnud Mehhiko tootjatele USA konkurentide ees eelise.

„Ärid, mis valivad asukohta Ohio ja Mehhiko vahel, leiavad, et Mehhiko on 20 protsenti odavam,“ ütles Summers, kes on praegu Harvardi ülikooli professor. „See on väga halb USA jaoks.“

 

 

Hetkel kuum