Mait Kraun • 11. jaanuar 2017 kell 11:45

Võlakirjade tootluse kasv viib raha dividendiaktsiatest välja

Foto: epa

Võlakirjade tootlused tõusevad ja see on muutnud kõrgema dividenditootlusega aktsiad vähematraktiivseks, kirjutab MarketWatch.

Vaatamata sellele, et paljud ettevõtted otsustasid neljandas kvartalis dividende tõsta, pole kõrge dividenditootlusega aktsiatele pühendatud ETFidel (börsil kaubeldavad fondid) nii hästi läinud. Suurimatest fondidest voolas raha hoopis välja ning tootlus jäi neljandas kvartalis üldisele turule alla.

Aktsiad, mis maksid kõrgemaid dividende, on olnud investoritele atraktiivsed eelkõige madalate intressimäärade tõttu. Madalad intressid on kajastunud ka riigivõlakirjade tootlustes. Nüüd on intressimäärad aga tõusma hakanud ning see vähendab kõrgema dividenditootlusega aktsiate atraktiivsust, sest viimaseid peetakse riigivõlakirjadest riskantsemateks.

Detsembris otsustas Föderaalreserv intressimäärasid tõsta. Keskpank andis toona ka märku, et 2017. aastal plaanitakse intresse tõsta kolmel korral. Viimase kahe aasta jooksul on intresse tõstetud vaid kahel korral (2015. ja 2016. aasta detsembris).

Võlakirjade tootlused tõusevad

Peale sellele on võlakirjade intressid alates novembrist tublisti tõusnud, sest arvatakse, et valimised võitnud Donald Trumpi poliitika põhjustab inflatsiooni kiirenemise. USA 10aastaste võlakirjade intress on praegu 2,39 protsenti. Alles juulis oli tootlus alla 1,4 protsendi. Tootluste kasv tähendab seda, et praegu maksab 10aastane võlakiri investorile rohkem kui Vanguardi Dividend Appreciation ETF – see on üks suurimaid börsil kaubeldavaid fonde, millel on 22,6 miljardi dollari eest varasid.

Fondis olevate ettevõtete keskmine dividenditootlus on 2,2 protsenti, selgub FactSeti andmetest. Neljandas kvartalis kasvas ETFi väärtus 1,5protsendi võrra ning S&P 500 indeks tõusis samal ajal 3,3 protsenti. Eelmise aasta viimases kvartalis voolas fondist välja 184,3 miljonit dollarit, selgub ETF.com kogutud andmetest.

Tõsi, teised dividendiaktsiate fondid pakuvad ikka veel kõrgemat tootlust kui 10aastane võlakiri, aga vahed on vähenenud. SPDR S&P Dividend ETFi ettevõtete keskmine dividenditootlus on 2,66 protsenti aastas ning Vanguard High Dividend Yield ETF pakub 3,1protsendilist dividenditootlust. iShares Core High Dividend ETFi tootlus on 3,5 protsenti, aga neljandas kvartalis voolas sealt välja 82,9 miljonit dollarit.

Hetkel kuum