Mait Kraun • 16. veebruar 2017 kell 12:45

Globaalsed aktsiaturud jõudsid uue rekordini

Frankfurdi börs  Foto: EPA

Globaalsed aktsiaturud ületasid 2015. aasta rekordeid. Tõusule on aidanud kaasa tugevad USA majandusandmed ning Föderaalreservi kommentaarid intressimäärade tõstmise kohta, vahendab CNBC.

FTSE All-World indeks, mille hind on dollarites, sulgus kolmapäeval 293,31 punktil. Ka täna on tõus jätkunud ja FTSE All-World indeks kaupleb 0,2 protsenti kõrgemal 293,96 punktil.

Indeksis on kokku 7000 ettevõtet 43 riigist. Reutersi andmetest selgub, et tegemist on uue rekordiga. Eelmine rekord pärineb 2015. aasta maist. Üle 50 protsendi indeksist moodustavad USA aktsiad, mis on viimastel päevadel uusi rekordeid saavutanud.

„Föderaalreservi kommentaarid intressimäärade tõstmisest ja tugevad USA majandusandmed aitasid finantssektoril kallinemist jätkata, mis aitas omakorda globaalsetel aktsiatel tõusta,“ ütles investeerimisfirma Peel Hunti ökonomist ja strateeg Ian Williams.

Yellen ütles eile USA Kongressile, et USA on finantskriisiga paremini hakkama saanud kui Euroopa ja majandus on sügavast kriisist taastunud. Ta andis ka mõista, et keskpank võib intresse tõsta juba järgmisel kuul.

Lisaks sellele ilmusid kolmapäeval majandusandmed, millest selgus, et jaemüük kasvas USAs oodatust rohkem. Prognoositakse, et tarbijad moodustavad ka edaspidi suure osa majanduskasvust. Inflatsioon oli samuti oodatust kiirem. Kõik need faktorid on finantssektori aktsiatele hoogu juurde andnud. Laenuandjad eelistavad kõrgemate intressidega keskkonda.

 

Hetkel kuum