Mait Kraun • 25. mai 2017
Jaga lugu:

Shiller: turud võivad tõusta veel 50 protsenti

Rober Shiller  Foto: EPA

USA presidendi Donald Trumpi ettevõtjasõbralike ettepanekute abiga ei ole raske ette kujutada, et aktsiaturud kallinevad veel 50 protsenti, ütles Nobeli preemia laureaat Rober Shiller.

Shilleri kommentaarid tulevad pärast intervjuud, kus ta ütles, et „investorid peaksid turul püsima, sest see võib tõusta veel 50 protsenti“.

„Valge maja pakub meile inspiratsiooni, meil on ettevõtjast president,“ ütles Yale’i ülikooli majandusprofessor. „Kui erinevad faktorid langevad kokku ning ettevõtete makse alandatakse, siis ei ole raske ette kujutada, et see võib juhtuda.“

Shiller ütles, et Trump annab paljudele inimestele inspiratsiooni, aga palju on ka neid, kellele ta ei meeldi. „Samas võivad nad ikkagi tõusvale aktsiaturule investeerida, sest nad usuvad tema võimetesse.“

Shiller, kes töötas välja „tsükliliselt kohandatud hinna ja kasumi suhte“ (CAPE), ütles, et ta ei taha oma prognoosiga kedagi üllatada. Lihtsalt aktsiaturud on ajaloo jooksul kiiremini tõusnud kui teised varaklassid.

„Aktsiaturgude hinnatasemed on aga küllaltki kõrged, mis tähendab, et väga suurt tõusu ka ei saa tulla,“ nentis ta. „Aga pikaajalise investori jaoks – nagu paljud meist on – peaks aktsiatel portfellis küll koht olema. Ei tasu aga unustada, et aktsiad võivad alati ka langeda.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum