Indrek Mäe • 14. juuli 2017 kell 9:15

Millised on esimese poolaasta enimkaubeldud aktsiad?

Saxo Bank  Foto: EPA

Saxo Bank reastas selle aasta jaanuarist juunini viis enimkaubeldud aktsiat SaxoTraderGo kauplemiskeskkonnas.

Panga analüüsist selgub, et investoritele ja kauplejatele meeldivad jätkuvalt USA tehnoloogiasektori aktsiad, sest nende hind on järjepidevalt tõusnud.

Sellegipoolest hoiatas Saxo Banki väärtpaberistrateeg Peter Garnry, et ettevõtete hinnad on praegu tipu ligidal. „Kuna tehnoloogiasektor on aasta algusest 18 protsenti tõusnud, siis kõik räägivad mullist,“ märkis ta.“ Tehnoloogiasektori aktsiate väärtused hakkavad oma piire saavutama,“ oli Garnry veendunud.

Saxo Banki andmetel olid viis enimkaubeldud aktsiat 2017. aasta esimesel poolaastal:

Alibaba, mille aktsiate hind tõusis teises kvartalis 32%. Tugeva tõuke tõusuks andis 2016/2017 majandusaasta neljas kvartal (lõppes märtsis), mille tulemused avaldati 18. mail ja kus teatati, et ettevõte teenis oodatust 7% rohkem tulu ning on iga-aastaselt kasvanud 60%. Hiina e-kaubandus pakub suurt kasvu ning võimalusi, mida mujal ei näe. Käesoleva aastaga on Alibaba aktsia hind kasvanud juba 60%.Apple’ile ei olnud eelmine kvartal parim. Võrreldes Samsungiga, mille aktsia hind on tõusnud 15% ja mille kasvu investorid jätkuvalt panustavad, on Apple’i kasv aeglustumas. 2017. aastal ennustatakse Apple’ile tagasihoidlikumalt 5%-list kasvu. Kuigi Apple ei ole investorite lemmik, on see siiski populaarne, sest tähendab võimalust investeerida maailma kõige tasuvamasse nutitelefonide tootjasse ja ülimalt kasumlikku ettevõttesse, kellel on suur ja lojaalne kliendibaas.Amazon on mitmeski mõttes uus Apple, mis tõmbab investorite tähelepanu tänu kõigele kasvule ja uskumatutele kasvuvõimalusele globaalses e-kaubanduses. Amazoni aktsia  hind kasvas teises kvartalis 9%, kuid juba esimeses kvartalis oli tõus tugev.NVIDIA on tänase päeva üks kõige suuremaks haibitud aktsiaid, sest ettevõtte poolt toodetavaid graafikakiirendeid kasutatakse suure kasvuga sektorites nagu arvutimängud, andmekeskused ja autotööstus, sealhulgas vajavad ettevõtte toodangut isesõitvate autode tootjad. NVIDIA aktsia hind kasvas teises kvartalis 33% ning iga-aastane kasv on olnud 48%.Facebook on  jätkuval kõige atraktiivsem sotsiaalmeediaplatvorm, millel on Läänemaailmas ligi 1,4 miljardit kasutajat ning mis on ka äriettevõtetele atraktiivne keskkond. Aktsia hind kasvas 6%, sest ettevõte teenis oodatust rohkem tulu, ent investorid on hakanud pelgama kasvu aeglustumist järgmistel aastatel.

Hetkel kuum