Äripäev • 1. juuni 2018 kell 9:30

USA kaubanduspartnerid valmistuvad vastulöögiks

Euroopa komisjoni president Jean-Claude Juncker.  Foto: AFP/Scanpix

USA tänasest jõustunud tariifid Euroopa Liidu, Kanada ja Mehhiko toodangule toovad kaasa mitmesugused vastutariifid, kirjutab Reuters.

„See on maailma kaubanduse must päev,“ kommenteeris eile Euroopa komisjoni president Jean-Claude Juncker. Euroopa Liit on rääkinud juba kuid, et USA seatud tariifid ei jää nende vastuseta. Neljapäeval teatas Juncker, et plaan on kehtestada tariifid USA mootorrattastele, viskile ja maapähklivõile.

Seepeale langes Harley-Davidsoni aktsia 2,2 protsendi ning viskitootja Early Timesi aktsia 2,1 protsendi jagu.

Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire hoiatas, et pärast USA alumiiniumi- ja terasetariifide kehtestamist ei jää Euroopa Liidul üle muud kui kaubandussõda. „Meie USA sõbrad peavad teadma, et kui nad astuvad Euroopa vastu agressiivseid samme, ei jäta Euroopa reageerimata,“ ütles Le Maire.

Vastutariife igast vallast

Saksa majandusminister teatas reedel, et Euroopa Liit kaalub vastutariifide koordineerimist Kanada ja Mehhikoga.  

Kanada lubas kehtestada 12,8 miljardi dollari ulatuses tariife, selle hulka läheks alumiinium ja teras ning ka viski, apelsinimahl ning tarbekaubad, näiteks nõudepesuvahend.

Mehhiko kaalub tariife reale USA toodetele, alates sealihast, vorstidest kuni puuviljadeni - õunad, viinamarjad ja mustikad. Mehhiko majandusministri sõnul jäävad tariifid paika, kuni USA enda omad eemaldab.

USA kaubandusmaht Euroopa Liiduga ulatus eelmisel aastal 720 miljardi dollarini. Hiinaga vahetati kaupu 636 miljardi eest. USA kaubavahetus Kanada ja Mehhikoga ulatus aga üle 1,1 triljoni dollari.

Niigi pingestunud suhted USA ja tema kaubanduspartnerite vahel võivad veelgi pingestuda, sest USA president Donald Trump on hakanud uurima ka autokaubanduse maksustamist. Kaalutud 25protsendine tariif kahjustaks nii Aasia kui ka Euroopa tootjaid, kellest mitmel on tootmine ka USAs.

„Ootame kõneluste jätkamist Kanada ja Mehhikoga, samuti Euroopa Komisjoniga, sest on veel probleeme, millele tuleb lahendus leida,“ ütles USA kaubandusminister Wilbur Ross.

Uudiste valguses kukkus S&P 500 pakendatud toidu- ning lihatööstuse allindeks 2 protsenti, lihatootja Tyson Foods Inc kukkus 3,9 protsenti, Campbell Soup 2,6 protsenti ja vürtsitootja McCormick & Co oma 2,9 protsenti.

Mehhiko peeso kukkus protsendi jagu ning jõudis dollari vastu 15 kuu madalaimale tasemele. Kanada dollar kukkus 0,6 protsendi jagu.

Hetkel kuum