• Jaga lugu:

  USA kaubanduspartnerid valmistuvad vastulöögiks

  Euroopa komisjoni president Jean-Claude Juncker.Foto: AFP/Scanpix

  USA tänasest jõustunud tariifid Euroopa Liidu, Kanada ja Mehhiko toodangule toovad kaasa mitmesugused vastutariifid, kirjutab Reuters.

  „See on maailma kaubanduse must päev,“ kommenteeris eile Euroopa komisjoni president Jean-Claude Juncker. Euroopa Liit on rääkinud juba kuid, et USA seatud tariifid ei jää nende vastuseta. Neljapäeval teatas Juncker, et plaan on kehtestada tariifid USA mootorrattastele, viskile ja maapähklivõile.
  Seepeale langes Harley-Davidsoni aktsia 2,2 protsendi ning viskitootja Early Timesi aktsia 2,1 protsendi jagu.
  Prantsusmaa rahandusminister Bruno Le Maire hoiatas, et pärast USA alumiiniumi- ja terasetariifide kehtestamist ei jää Euroopa Liidul üle muud kui kaubandussõda. „Meie USA sõbrad peavad teadma, et kui nad astuvad Euroopa vastu agressiivseid samme, ei jäta Euroopa reageerimata,“ ütles Le Maire.
  Vastutariife igast vallast
  Saksa majandusminister teatas reedel, et Euroopa Liit kaalub vastutariifide koordineerimist Kanada ja Mehhikoga.  
  Kanada lubas kehtestada 12,8 miljardi dollari ulatuses tariife, selle hulka läheks alumiinium ja teras ning ka viski, apelsinimahl ning tarbekaubad, näiteks nõudepesuvahend.
  Mehhiko kaalub tariife reale USA toodetele, alates sealihast, vorstidest kuni puuviljadeni - õunad, viinamarjad ja mustikad. Mehhiko majandusministri sõnul jäävad tariifid paika, kuni USA enda omad eemaldab.
  USA kaubandusmaht Euroopa Liiduga ulatus eelmisel aastal 720 miljardi dollarini. Hiinaga vahetati kaupu 636 miljardi eest. USA kaubavahetus Kanada ja Mehhikoga ulatus aga üle 1,1 triljoni dollari.
  Niigi pingestunud suhted USA ja tema kaubanduspartnerite vahel võivad veelgi pingestuda, sest USA president Donald Trump on hakanud uurima ka autokaubanduse maksustamist. Kaalutud 25protsendine tariif kahjustaks nii Aasia kui ka Euroopa tootjaid, kellest mitmel on tootmine ka USAs.
  „Ootame kõneluste jätkamist Kanada ja Mehhikoga, samuti Euroopa Komisjoniga, sest on veel probleeme, millele tuleb lahendus leida,“ ütles USA kaubandusminister Wilbur Ross.
  Uudiste valguses kukkus S&P 500 pakendatud toidu- ning lihatööstuse allindeks 2 protsenti, lihatootja Tyson Foods Inc kukkus 3,9 protsenti, Campbell Soup 2,6 protsenti ja vürtsitootja McCormick & Co oma 2,9 protsenti.
  Mehhiko peeso kukkus protsendi jagu ning jõudis dollari vastu 15 kuu madalaimale tasemele. Kanada dollar kukkus 0,6 protsendi jagu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Snaige küsib kahjumi katteks aktsionäridelt miljon eurot
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Analüüs: liigume elatustaseme poolest tagasi 2019. aastasse
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.