Rait Kondor • 23. november 2018 kell 19:57

Kaks USA suurpanka maksavad hiigeltrahvi

Citibanki peakontor New Yorgis.  Foto: REUTERS/Mike Segar/Scanpix

Kaks Ameerika Ühendriikide suurpanka, Citigroup ja JP Morgan Chase, maksavad kokkuleppemenetluse käigus kokku lepitud otsuse kohaselt kokku 182,5 miljonit dollarit trahvi, et lahendada USA investorite poolne süüdistus, mille kohaselt nad rikkusid monopolivastast seadust , kuna tegid koostööd teiste pankadega, et mõjutada Euroopa pankadevahelist intressimäära ehk euribori ning sellega seotud tuletisväärtpaberite hindu.

Reuters vahendab, et selline esialgne kokkulepe on 21. novembril registreeritud USA Manhattani piirkonnakohtus ning sellele on vaja veel kohtuniku heakskiitu. Kaasus puudutab 2005. aasta juunist kuni 2011. aasta märtsini toimunud tehinguid.

Antud kaasuses on varem kokkuleppeni jõutud viie pangaga, sealhulgas varasemad kokkulepped Deutsche Bankiga 170 miljoni dollari, Barclaysiga 145 miljoni dollari ning HSBC-ga 45 miljoni dollari suuruse trahvimäära osas.

Investorid eesotsas California õpetajate pensionifondiga süüdistasid pankasid euribori kokkuleppelises mõjutamises ning euriboril baseeruvate tuletisväärtpaberite hindade kokkuleppimises.

Hetkel kuum