Anu Lill • 14. jaanuar 2019 kell 8:49
Börsiuudised
Ainult tellijale

Hiina šokeerivad numbrid viisid turud langusesse

Aasia aktsiaturud ja USA indeksifutuurid libisesid langusesse esmaspäeval pärast šokeerivaid uudiseid Hiina kaubavahetuse kohta, mille kohaselt on import eelmise aasta sama ajaga kukkunud 7,6%, kuigi analüütikud ennustasid 5% tõusu, eksport on aga kahanenud 4,4% loodetud 3% tõusu asemel, kirjutab Reuters.

Hiina ja USA valitsusdelgatsioonide kohtumine.  Foto: Reuters/Scanpix

Olukord on suurendanud muret ülemaailmse majanduskasvu ja ettevõtete kasumi järsu aeglustumise pärast. Pettumust valmistanud andmed näitavad, et Hiina kaupadele kehtestatud tariifid on hakanud Hiina jahtuvas majanduses tõsist rolli mängima. Hiina kahanenud nõudlust on juba tunda kogu maailmas, see aeglustab kaupade müüki iPhone'idest kuni autodeni, mis toob kaasa kasumihoiatusi Apple'i- ja Jaguar Land Roveri sarnastelt ettevõtetelt.

„Usume, et järgmise aasta kaubanduse kasv aeglustub märkimisväärselt suure ebakindluse tõttu,” kirjutasid Citi analüütikud ja ennustasid, et Hiina eksport ja import langevad sellel aastal vastavalt 5,1 ja 6,8 protsenti. Samuti avaldasid nad kahtlust, kas Hiina-USA kaubanduslepe üldse sõlmitakse 1. märtsil. Isegi kui mõlemal poolel kasvab soov jõuda kokkuleppele, tundub, et tariifi- ja kaubandusprobleemid on maailmamajanduses juba põhjustanud suure lainetuse.

Hetkel kuum