• OMX Baltic0,22%300,68
  • OMX Riga0,06%893,52
  • OMX Tallinn0,12%2 071,16
  • OMX Vilnius0,3%1 206,04
  • S&P 5000,83%6 279,35
  • DOW 300,77%44 828,53
  • Nasdaq 1,02%20 601,1
  • FTSE 1000,00%8 822,91
  • Nikkei 2250,06%39 810,88
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,85
  • OMX Baltic0,22%300,68
  • OMX Riga0,06%893,52
  • OMX Tallinn0,12%2 071,16
  • OMX Vilnius0,3%1 206,04
  • S&P 5000,83%6 279,35
  • DOW 300,77%44 828,53
  • Nasdaq 1,02%20 601,1
  • FTSE 1000,00%8 822,91
  • Nikkei 2250,06%39 810,88
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,85
  • 29.06.19, 09:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Restoranitest: Umami on surnud, elagu Umami!

Umami on jätnud oma õunaaia ja valge villa ning kolinud mere äärde. Suveks on ta end sisse seadnud Klausi juures. Täpsemalt samas kohas, kus pikka aega tegutses kohvik nimega Klaus.
Meeleolult on praegune ja endine Umami võrreldamatud, kuid ehk leiab restoran ka omaenda päris uue kodu.
  • Meeleolult on praegune ja endine Umami võrreldamatud, kuid ehk leiab restoran ka omaenda päris uue kodu.
  • Foto: Raul Mee, fotograaf
Ei, Umami ei läinud niisama suvitama. Tema lahkumine õunaaiast on pärit justkui Tšehhovi "Kirisaiast". Mis sest, et kahe loo vahel on rohkem kui sada aastat, põhjus on enam-vähem sama. Umami õunapuuaeda täidetakse parajasti korrusmajadega. Oma nostligilise õunaaiaga oli Umami kahtlemata Eesti üks omanäolisemaid restorane. Vaatamata linnaäärsele asukohale teati ja tunti teda rohkem kui mõnd südalinna söögikohta.
Iseenesest on tore, et armastatud Umami on mere äärde kolinud. Isegi väike õuekene või pigem tagahoov paari puuga on neil seal olemas, samuti on maja ees terrass, kuhu jätkub päikest enam-vähem terveks päevaks. Meeleolult on praegune ja endine koht muidugi võrreldamatud, kuid loodame, et lõpuks leiab Umami ka omaenda päris uue kodu.
Suvetöötajate tase on enneolematu

Artikkel jätkub pärast reklaami

Rõõm oli tõdeda, et toit on kolimise suurepäraselt üle elanud ja maitsetes pole mitte raasugi tagasilangust. Kõik road olid endiselt suurepärased, täis rikkalikke maitseid ja toredaid sürpriise. Need mitte ainult ei meeldinud, vaid suutsid – ikka veel – ka üllatada: praetud kalmaar ahjuporru ja Romesco kastmega, kookose-karrisupp kimchi ja vesikastaniga, India pähkli pallid ahjus küpsetatud juurselleri ja marineeritud sinepivartega, biscotti-küpsised chia-seemnete ja paksendatud kookoskondenspiimaga.
Ka joogikaart on endiselt toekas ja valik Eesti ühe parima sommeljee kodurestoranile vääriline. Ainult teenindus oli kolimisega kukkunud isegi linna keskmisest allapoole. Tuleb tunnistada, et nii kehva suvetöötajate taset kui sel aastal pole varem kogenudki. Seda mitte ainult Umamis, üksteise järel satun kohtadesse, kus teenindaja väidab, et on esimest päeva, ja ei tundu, et keegi teda üldse õpetada oleks kavatsenudki. Nutikamad ja suhtlemisaltimad saavad kuidagi hakkama, teised tekitavad mitmesuguseid piinlikke hetki.
Restoran Umami on kolinud mere äärde. Õunapuuaia asemel saab nüüd nautida väikest   tagahoovi paari puuga ja istuda terrassil.
  • Restoran Umami on kolinud mere äärde. Õunapuuaia asemel saab nüüd nautida väikest tagahoovi paari puuga ja istuda terrassil.
  • Foto: Raul Mee
Et algaja töötaja ei tea isegi seda, millist vett restoran pakub, sellest võib aru saada. Aga et ta ei leia isegi joogikaarti sirvides vajalikku jaotust üles, enam mitte. Samuti ka mitte sellest, kui toitu tutvustades võetakse kasutusele väljendid "pakun, et see võiks olla...", "arvan" või "oletan". Oletamised ja arvamised olid tegelikkusest kaugel, lihtsam oli ise maitsta ja (koka poolt hoolikalt valitud ja kindla mõtte ning funktsiooniga taldrikule paigutatud) komponendid ise välja selgitada.
Kolimisvalust on vaja üle saada
Pärast esimest, ilmselgelt rumalat ettekandjat ilmus meie laua juurde aga veel ka teine töötaja, kes üritas musta valgeks rääkida ehk meile selgeks teha, et on suvi ja nii peabki olema, kellel seda täpsust suvisel ajal ikka vaja, võtku me elu kergemalt. Või midagi niisugust. Sellisel juhul võiks suvetöötajate tulekuga sisse viia ka suvehinnad, kus toit ja jook täies mahus, teenindus aga näiteks poole hinnaga arvesse võetud. Et toit tuuakse ja mustad nõud viiakse, aga rohkemat pole oodata.
Sellele vaatamata jääb Umami üheks minu lemmikrestoraniks. Olen näinud, milleks nende ettekandjad (väljaõpet saanuna) on võimelised, ja usun, et pärast kolimisvaludest toibumist jõutakse taas kunagisele tasemele. Igaks juhuks soovitan end siiski ootamatusteks valmis panna.
Umami
Toit-jook: 10
Teenindus: 2
Interjöör: 8
Aadress: Kalasadama 8, Tallinn
Telefon: 600 1035
Avatud: E–N 12–22, R–L 12–23, P 12–20
Avatud 12–23
Pearoogade hinnavahemik 11,50–21,50
U-Bistroo OÜ
Peakokk Janno Lepik
www.umamiresto.ee

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 11 p 8 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele