investor Toomas • 7. märts 2015 kell 9:30

Investor Toomas: tehnoloogiamulli lõhkemise ootel

Investor Toomas  Foto: Anti Veermaa

Sel nädalal rallis Nasdaqi indeks tasemele, mida pole nähtud ajast, kui tehnoloogiamaailma troonis Microsoft ning iPadist võis vaid unistada. Tegemist on uue rekordiga pärast 15 aasta tagust internetibuumi, kirjutab Äripäeva loodud investor Toomas.

Tehnoloogiahuvilise investorina paneb see olukord minugi mõtted liikuma. Lisaks helikiirusel kasvavatele USA idufirmadele ilmuvad pea iga nädal ka Eesti meediaväljaannetes uued edulood, kuidas mobiiliäppe või muid tehnoloogiaimesid tootvad idufirmad kaasavad investoritelt üha pimestavamaid summasid.

Kuigi mina väikeinvestorina nendest rahakaasamistest osa ei saa, siis puudutab paisuv mull tegelikult majandust palju laiemalt. Juhul, kui miski peaks suure pauguga lõhkema, raputab see ka turud piisavalt korralikult läbi.

Mull võib olla varasemast ohtlikum

Hiljuti levis finantsväljaannetes miljardärist investor Mark Cubani sõnavõtt potentsiaalsest tehnoloogiamullist. Broadcast.comi asutamise ja müügiga terve varanduse teeninud investori sõnul kõrbevad ebaõnnestuvate mobiiliäppide ja teiste idufirmade investorid väga valusalt. Peamine põhjus on selles, et eraettevõtte investeeringul puudub likviidsus. Nõnda on ka mulli lõhkemine karmimate tagajärgedega kui viisteist aastat tagasi. Toona oli tegemist börsifirmadega ja investoritel oli vähemalt võimalus aktsiaid maha müüa. Nüüd aga paigutavad väikeinvestorid oma raha üha uutesse rakendustesse ja neil pole mingit shanssi seda kätte saada.

Cubani hinnangul on pragune erasektori tehnoloogiamull ohtlikum kui dotcom mulli lõhkemine 15 aastat tagasi. Tema sõnul mängivad ingelinvestorid nutirakendustega ohtlikemaid mänge kui aktsiaturgudel kauplejad. Sama kinnitab ka teine ingelinvestor Steve Brotman, kelle sõnul kujutab mull fundamentaalset riski terve majanduse käekäigule.

Firmad kaasavad raha

Enam kui 50 USA riskikapitalil põhineva idufirma väärtus ületas viimase kahe aasta jooksul miljardi dollari piiri, kinnitab New Yorgi uuringufirma CB Insights. Kasvab ettevõtete arv, mis kahekordistavad oma väärtuse ülikiiresti.

Näiteks kaasab majutusteenust pakkuv Airbnb miljard dollarit, kui firma väärtus on juba 20 miljardit dollarit. Peagi Tallinnas tegutsemist alustav taksoteenuse rakendust pakkuv Uber kaasab 4 miljardit eurot, samas kui firma väärtus on jõudnud juba 40 miljardini, mis on erakätes olevatest USA tehnoloogia idufirmadest suurim.

Ka börsil kaubeldavad tehnoloogiaettevõtete aktsiad saavutavad pea iga päev uusi rekordeid. Möödunud kuul tegid minu portfelli kuuluvatest firmadest silmapaistva tulemuse Apple ja Microsoft, mille aktsia hinnad tõusid vastavalt 11,4% ja 13%. Rõõmustav tulemus, kuid olen tehnoloogiamulli lõhkemise valguses endiselt veidi ettevaatlik. Õnneks firmade P/E suhted veel mulli ei ennusta.

Hetkel kuum