investor Toomas • 12. jaanuar 2016
Jaga lugu:

Investor Toomas: kas kriis koputab uksele?

Börs  Foto: epa

Lugeja tundis muret, et aktsiaturgude pikaajaline tsükkel on jõudnud sinnamaale, kus uus kriis koputab uksele. Üritan siia oma nägemust juurde tuua.

Mulle kirjutas lugeja Georgi, et keskmiselt iga seitsme aasta tagant toimub turgudel sügavam korrektsioon ning praegu oleme jõudnud sinna, kus seitse aastat viimasest langusest on möödas. Georgi kirjutas 50aastase näite põhjal, et kui september on aktsiatele ralli kuu, siis saab eeldada, et ka järgmistel aastatel tendents säilib.

Ta luges ka mitmest allikast, et keskmiselt iga seitsme aasta tagant toimub turgudel sügavam korrektsioon või hullemal aastal ka langus (nagu oli 2008. aastal). „Kuna eelmine langus toimus 2008.-2009. aastal, eeldavad mõned analüütikud, et sel aastal võib tulla korrektsioon aktsiaturgudel. Ma arvan, et seda võiks soodustada Hiina kasvu aeglustumine, Lähis-Idas paar päeva tagasi toimunud konfliktide eskalatsioon, tugev dollar, mis pidurdab USA majanduse kasvu ja pagulaste kriis Euroopas,“ kirjutas Georgi.

Majanduses näivad tsüklid esinevat

Eelmise sajandi esimesel poolel tegutses Venemaal majandusteadlane Nikolai Kondratjev, kes lõi oma teooria, mille kohaselt kestavad kapitalistlikus majanduses pikaajalised (40-60aastased) siinuselised tsüklid. Selle jooksul vahelduvad kõrge ja madala sektorilise majanduskasvu perioodid. Kondratjev mõisteti Stalini käsul oma teooria pärast sunnitöölaagrisse ja mitte sellepärast, et nägi kapitalismile ette kriise, vaid ta prognoosis ka seda, et kapitalism tuleb kriisidest välja.

Tänapäeva peavoolu majandusteadus ei taha Kondratjevi pikaajalisi tsükleid tunnistada, küll aga usutakse lühiajalisi tsükleid. Seega näivad seitsmeaastased tsüklid üsna reaalsed mõõdupuud. Georgi nimetas ka mitu tugevat argumenti, mille kokkulangevusel võiks sel aastal kriis tõesti tulla.

Aastad ei ole vennad

Nukker oli aasta algus aktsiaturgudel, kuna Hiina börs oli kukkunud kahel korral 7 protsenti ja seetõttu pandi sealne börs kinni. Algavaks aastaks andis see igatahes nukra tooni, mis kajastus kõikidel suurematel aktsiaturgudel.

Mingis mõttes kipuvad tsüklid ka börsidel paika pidama. Meil pole olnud korrektsiooni alates 2009. aastast ning kuigi eelmine aasta oli aktsiahindadele hea, ei pruugi aastad vennad olla. 2016 võib tulla aktsiaturgudele kahvatu, kuna kasvumootorid, eesotsas Hiina, on hakanud hoogu maha võtma.

Georgi saatis mulle ka lingi sellest, kus UBS hoiatab, et aktsiahindu võib tabada 30protsendine langus ning seetõttu tuleks osta kulda. Kullausku ma pole, kuid aktsiaturgudelt on tõesti näha nõrkasid märke.

Jaga lugu:
Hetkel kuum