Investor Toomas: võtsin naftaturul sisse rahuliku positsiooni

Naftapuurtornid  Foto: Scanpix/Reuters

Mida teha? Aidake! Naftahind kukkus järsult, mis ma peaks tegema - kas kõik positsioonid ära müüma ja börsilt üldse eemale hoidma?

Tõenäoliselt saaksin sellise kõne siis, kui töötaksin börsimaaklerina ja teisel pool toru oleks murelik klient. Täna pole mulle keegi veel helistanud ja tõtt-öelda, ma ei oskaks oodata ka kellegi kõnet, kuna seni pole mulle helistatud veel ühegi börsikrahhi ajal. Ja kui helistataks, tsiteeriks ma Karlssonit katuselt, kelle tuntud fraas: „Rahu, ainult rahu!“ on teada paljudele.

Esmareaktsioon on petlik

Just sellise mõttega rahustasin end täna hommikul, kui börsileheküljed lahti lõin. Kõik oli ju puhta punane! Naftahinnad olid kukkunud peaaegu 7 protsenti ning mina hakkasin muret tundma enda Statoili positsiooni pärast. Lõin juba peas kahjuminumbreid kokku ja vaimusilma hakkas ilmuma üha mustem stsenaarium maailmamajanduse, börside ja aktsiate kohta, mis mu portfellis on.

Mida rohkem olen börsidele aastate jooksul investeerinud, seda enam olen pannud tähele, kui palju võivad igasugused emotsioonid aktsiahindu kõigutama hakata. Ka on mulle tuttav refleksiivsusteooria, mis näitab seda, et turud võivad lühiajaliselt varahindasid väga valesti hinnata. 

Seetõttu pole ka imestada, et algsele reaktsioonile -7%, vähenes naftahindade langus päeva teises pooles -3%-ni. Oleks ma sattunud paanikasse, oleks tormanud müüma põhjade juures.

Olen kannatlik

Kui ma eelmine aasta nafta hinna tõusule panustasin, ütlesin, et kiiret tõusu naftahindadele ei näe, vaid see juhtub ajapikku. Statoili puhul meeldis mulle mõistlik võlatase ja paranevad kasumimarginaalid. Ometi olen enda investeerimisideed ka kahtluse alla seadnud, kuna alates augustist jätkas nafta hind langust ja kukkus suisa alla 30 dollari taset.

Statoil on pakkunud mulle ärevaid hetki ning selleks, et enda miinuses positsiooni tasakaalustada, ostsin aktsiaid juurde. See aitas kogupositsiooni uuesti plusspoolele viia, teisest ostust alates on Statoili aktsia tõusnud peaaegu 30 protsenti.

Seega – mida teha praeguse naftahinna kukkumise juures? Minu soovitus: kui oled juba panustanud nafta hinna tõusule, siis ära tee midagi. Vaadates pankade prognoose ja Bloombergi konsensust nafta hinna kohta, siis pikas perspektiivis on oodata tõusu. Lühiajaliselt võib naftahind olla vägagi kõikuv, aga selle aasta põhjast on juba tõusu olnud 50 protsenti.

Ma ei ole sinisilmne optimist, vaid näen võimalust naftaturul. Kuid nagu iga võimalusega, hõlmab ka see endas riske. Samas, kuna aeg on investori parim sõber, siis pole mõtet lühiajalisele närvilisusele tähelepanu pöörata, kuna turud kipuvadki käituma ebaratsionaalselt. Pikaajalise investorina olen võtnud naftaturul positsiooni sisse.

Hetkel kuum