investor Toomas • 22. aprill 2016 kell 5:45

Investor Toomas: Microsofti lootused on endiselt pilves

Investor Toomas kavatseb jätkata Microsofti aktsionärina.  Foto: EPA

Suure hulga investorite, minu sealhulgas, hinnangul on pilvandmetöötlus Microsofti tulevikku kindlustav äri ja pakub lootust ning lohutust ajal, kui firma traditsiooniline personaalarvutite äri on kahanemas. Kuigi Microsofti tulemused polnud säravad ja pilveäri oli oodatust leigem, siis olen endiselt õnnelik Microsofti aktsionär.

Microsoft avalikustas neljapäeval pärast USA börsipäeva lõppu enda majandusaasta kolmanda kvartali tulemused. Häda oli selles, et pilveäri ei kasvanud loodetud kiirusel ja firma tulemused jäid analüütikute ootustele alla. Firma juhtkond peitis ennast oodatust kõrgema maksukoormuse taha.

Märtsis lõppenud kvartaliga teenis Microsoft puhaskasumina 3,76 miljardit dollarit ehk 47 senti aktsia kohta. Aasta tagasi samal ajal teeniti 4,99 miljardit ehk 61 senti aktsia kohta. Käive kukkus 21,73 miljardilt 20,53 miljardi dollarini.

Microsofti traditsiooniline kasumimasin nagu Windows on märgatavalt nõrgenenud, kuna personaalarvutite (PC) turg on juba mitmendat aastat järjest languses. Läinud nädalal teatas uuringufirma Gartner, et PC tarned kahanesid esimeses kvartalis aastaga 9,6%.

Ometi on Microsofti aktsia päris lähedal enda 52 nädala tipule ja kauplemas 1999. aasta kõigi aegade tipu juures. Miks nii? Microsoft on suutnud investoreid edukalt veenda enda pilveäri edus ja kasvus ning võimes kohanduda rohkem 21. sajandi tehnoloogiliste nõuetega.

Müüge telefoniäri maha

Pean tunnistama, et see on ka üks põhjusi, miks ma Microsofti ja firma aktsiasse endiselt usun. Firma on suutnud jätta endise tegevjuhi Steve Ballmeri stagnatsiooniperioodi seljataha ja muuta oluliselt enda ärimudelit. Näiteks firmal on praegu koguni 22,2 miljonit Office 365 eest maksvat tellijat ehk ligi 10 miljonit rohkem, kui aasta tagasi.

Kõigele vaatamata oli Microsofti pilveandmetöötluse harul üsnagi hea kvartal. Käive kasvas aastaga 8%, 6,1 miljardi dollarini. Tasub märkida, et 6,1 miljardit on juba päris arvestatav osa firma kogukäibest - 30%.

Telefoniäri käive kukkus aastaga 46% ja seda pole mõtet enam vaadatagi. Minu hinnangul võiksid nad selle haru kinni panna või maha müüa. Kui keegi üldse tahaks seda osta. Hästi läheb aga Surface’i tahvelarvutite perekonnal, mille müük kerkis aastaga lausa 61%.

Microsoft on hetkel kahtlemata nn siirdeperioodis, kus vanad rahalehmad nagu Windows on kahanemas ja uued teenused nagu pilveäri Azure on võitmas kliente ja kindlustamas oma kohta turul. Ma ausalt ei uskunud, et see periood saab aktsia seisukohalt nii edukas olema, mis teeb mind mõistagi õnnelikuks. Mul on jätkuvalt usku Microsofti kasvu läbi uute tehnoloogiate ja uue juhtkonna vedamisel ning ilmselt ma veel nii pea Microsofti aktsionäride ringist ei lahku.

Hetkel kuum