investor Toomas • 16. august 2016 kell 4:30

Investor Toomas: peolt mina veel koju ei lähe

USA aktsiaturud saavutasid üheaegse tipu esimest korda pärast 1999. aastat.  Foto: EPA

Esimest korda pärast 1999. aastat saavutasid kolm peamist USA aktsiaindeksit üheaegselt rekordilise tipu. Mäletame väga hästi, mis toona juhtus, kuid praegu paistab pidu edasi kestvat ning mina ei kavatse veel lahkuda.

Neljapäeval sulgus Dow Jonesi tööstuskeskmine, Standard & Poor’s 500 indeks ning Nasdaqi komposiitindeks rekordilisel kõrgusel. Viimati saavutasid kõik kolm indeksit üheaegselt uue rekordi eelmise milleeniumi viimasel päeval. Esmaspäeval tõusid indeksid taas uue rekordini.

Aasta algas küll kohutavalt, kuid sealt alates on kõik kolm indeksit rallinud üle 20% ning selle aasta peale on Nasdaq 5,1%, Dow 7% ja S&P 500 7,2% plussis. Pidu paistab täies hoos olevat, sest New Yorgi börsil ja Nasdaqil kauplevate aktsiate hulk, mis on saavutanud 52 nädala tipu, on suhtes 52 nädala põhja saavutanud aktsiatega rekordkõrgel.

Mida see tähendab aga tulevikku silmas pidades? Täiesti tõenäoline on, et sügisel võib tulla veelgi suurem tõus. Investorid ja kauplejad naasevad enda suvepuhkuselt (mis USAs tüüpiliselt on augustis) ning toovad turule lisaraha, mis seni seisis kõrval. USA aktsiate kauplemismahud on viimastel nädalatel olnud 2016. aasta keskmisest madalamal.

Optimismilainele võivad tuult juurde puhuda analüütikud. Praegu on Dow Jonesi 12 kuu keskmine siht tõusnud üle 20 000 punkti ja kui võtta esmaspäevane sulgemistase, siis see viitab umbes 7,5% tõusupotentsiaalile.

Pole päris netimulli ajastu

Samas on raske uskuda ja prognoosida, et kordub 1990ndate lõpu stsenaarium. Toona saavutas Nasdaq 1998. aasta novembris oma uue rekordkõrguse ning kui lõpuks indeks tõusis oma tipuni märtsis 2000, oli indeksi väärtus enam kui kahekordistunud. Ma julgen lubada, et ma söön enda mütsi ja pesemata sokid ära, kui järgmise aasta detsembri keskpaigaks on Nasdaq enam kui 10 500 punkti.

See muidugi ei tähenda, et langus ei võiks aset leida. Ometi on praeguses olukorras raske ette näha, et mingi suur ja kõikehõlmav langus võiks juhtuda. Toona olid ettevõtete väärtused totaalselt paigast ära ja investorid hülgasid kaua kasutusel olnud meetodid firmade hindamiseks. Praegused peamised riskid aktsiaturgudele on pigem universaaled ja ammu tuttavad nagu majanduskasv, geopoliitika ning isegi presidendivalimised. Ei midagi uut enamikele investoritele.

Ühtlasi toetavad aktsiarallid praegu kõik peamised keskpangad üle maailma. Keskpankade toetav rahapoliitika lubab aktsiatel veel mõnda aega edasi rallida ning üha enam on märke, et USA Föderaalreserv on sunnitud enda intressimäärade tõstmise plaani kaugemale tulevikku nihutama.

Ärge saage minust valesti aru. Mul ei ole roosasid prille ees ja ma ei eelda, et praegune ralli igavesti kestab. Võttes erinevaid tegureid arvesse olen ma lihtsalt arvamusel, et realistlikult me see aasta USA turgudel mingit sula ei näe. Mul on USAs mõned positsioonid (Apple, Berkshire, Microsoft) olemas ja ma pigem kaalun uute lisamist, kui vanade likvideerimist.

Hetkel kuum