investor Toomas • 9. oktoober 2018
Jaga lugu:
Investor
Ainult tellijale

See ei ole enam uudis, kuid märgin siiski oma blogis ära, et Põhjala suurim pank Nordea on nüüd nädala jagu kaubelnud uuel kodubörsil.

Nordea juhid Julie Galbo ja Casper von Koskull embavad teineteist Helsingis börsikella helistamistseremoonial.
Nordea juhid Julie Galbo ja Casper von Koskull embavad teineteist Helsingis börsikella helistamistseremoonial.  Foto: Reuters/Scanpix

Nordea peakontori Rootsist ära kolimisega on Helsingi börs saanud uue liideraktsia. Läinud nädalast on kõige suurema turukapitalisatsiooniga ettevõte Nordea pank. Senise paari protsendi asemel on Nordea osakaal Helsingi börsi indeksis nüüd üle 13% ja pangandussektor indeksis tugev tooniandja.

Esimesel kauplemisnädalal uuel kodubörsil oli Nordea aktsia languses. Ühelt poolt kippus Danske panga rahapesuskandaal teisi Skandinaavia panku kaasa kiskuma - Taani ja Rootsi meediast kõlasid süüdistused ka Nordea aadressil. Pank eitas, et on Balti riikide rahapesuskandaaliga seoses uurimise all. Teisalt tekitab börsidel ärevust Itaalia valitsuse teravnev vastasseis Euroopa Komisjoniga eelarvekava pärast, mis euroala ühistest reeglitest kinni ei pea. Halvimal juhul võib sellest vastasseisust süttida uus euroala kriis, uus majanduslangus – ei taha mõeldagi.

Ka Nordea analüütikud hoiatavad värskes analüüsis tõsiste tagajärgede eest, kui Itaalia valitsus Euroopa Komisjoni ja turgudega kõvasti riidu pöörab. Eriti ajal, mil Euroopa Keskpank järk-järgult toetusmeetmeid koomale tõmbab, vähendades igakuiseid võlakirjade tugioste. Oktoobri algusest vähenesid tugiostud 15 miljardile eurole. Võlakirjade ostjaid jääb turul vähemaks.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt