• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Päästame patsiendid vabalt liikuma

  Raviraha debattFoto: Anti Veermaa

  Äripäeva hinnangul suurendab raviraha kaasaliikumine patsiendiga lisaks võimalusele kiiremini ravile pääseda ka haiglate konkurentsi patsientide nimel.

  15. detsembri Äripäevas ilmunud arvamusloos teeb MedicineEstonia juhatuse liige, teenusmajanduse koja esindaja Raul Niin ettepaneku lasta ravirahal ka Eesti riigis koos patsiendiga kaasa liikuda.
  Äripäeva hinnangul suurendab see edumeelne ettepanek lisaks patsiendi võimalusele kiiremini ravile pääseda ka haiglate konkurentsi patsientide nimel. Praeguse, haigekassa valitsuse alla oleva süsteemi juures otsused patsiendi eelistustest kuigivõrd ei sõltu.
  Kõige olulisem sellise korralduse eelis ongi see – nagu möönab ka Raul Niin –, et haige saab võimaluse ja vajaduse korral kiiremini arsti juurde. Praegu on patsient suuresti sunnismaisena seotud kindla haiglaga ega saa teise haiglasse pöörduda. Ehkki tema eest on sotsiaalmaksu tasutud ning Eesti e-meditsiini võimaluste juures ei ole ka arvepidamine patsientide liikumise üle keerukas. Kiirem ravi ja tervenemine säästab aga aega ja vaeva patsiendi jaoks ning aitab säästa ka ravikindlustuse raha.
  Praegu liigub valdav osa tervishoiurahast väljaspool turureegleid. Konkurentsivõitlus haiglate vahel ei käi mitte patsientide, vaid haigekassa lepinguraha pärast. Kui raha napib, siis riikliku moodustisena eelistab haigekassa selgelt nii-öelda riiklikke haiglaid, eeskätt suuri haiglaid, surudes väiksemaid ja erahaiglaid nende lepingumahtu kärpides sisuliselt turult välja.
  Samas lubaks ravikindlustusraha patsiendiga kaasa liikumine ühtlasi kaasata suurema hulga raviasutusi teenuse osutamisse ja ravijärjekordade vähendamisse, kui haigekassa hüvitaks teenused oma hinnakirja järgi patsiendile, kes sinna pöördub.
  Võib vastu vaielda, et patsiendil on ka praegu võimalik kiiremini ravile pääseda, kui ta ise maksab. Kurioossel kombel tihti isegi sama haigla ruumidesse ja sama arsti juurde, aga juba tema erafirmasse, tasulise teenusena. Omast taskust tuleb esialgu raviraha välja käia ka pakutud muudatuse korral. Aga patsient saab olla kindel, et ta saab selle raha tagasi, kui järjekord temani jõuab. Praegu on aga valida kas pika ootamise või täie rauaga ise maksmise vahel.
  Siit edasi mõeldes võiks toimetuse hinnangul aruteluks lauale võtta ravikindlustussüsteemi muudatuse, mis eeldab patsiendilt veel suuremat võimalust oma ravi ja ravikindluste eest hoolt kanda.
  Kaotame ravikindlustusmaksu. Lisaks raviraha patsiendiga kaasa liikumisele võiks kaotada ravikindlustusmaksu (praegu 13%) ja jätta alles ainult sotsiaalmaksu pensionikindlustuse osa.
  Tervishoiu rahastamine võiks osaliselt toimuda riigieelarvest ja vajalik summa tulla kaudsetest maksudest, sealhulgas tervisega otseselt seotud alkoholi- ja tubakatoodete aktsiisist. Riik peaks tagama tervishoiu rahastamise erakorralistel juhtudel ning samuti neile, kes on riskirühmades või ülalpeetavad (lapsed, pensionärid, töötud). Haigekassa praegusel kujul võiks aga ära lõhkuda, luues soodsa keskkonna tõhusa erakindlustuse tekkele ehk praeguse kohustusliku ravikindlustuse asemel võiks tekkida vabatahtlik.
  Praegune suurim probleem ongi see, et tervishoiusüsteemis on väga vähe konkurentsi, sest haigekassa otsustab ning valitsevad suurhaiglad ja suured ravimimüüjad. Vabatahtliku ravikindlustuse puhul saaksid turgu suunata patsiendid – kas siis otse või kindlustusseltsi kaudu haiglat valides.
  Laiemalt võttes vähendaks see märgatavalt ka tööjõumakse, mis pärsivad uute töökohtade loomist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.