Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sylvesteri vägi kütab tänastki Eestit

  JuhtkiriFoto: Anti Veermaa

  Äripäeva veebis peatükkide kaupa ilmuv raamat „Varju hoidvate miljonäride kasvulava. Edulugu nimega Sylvester“ on soojalt soovitatav lugemine igale majandusest huvitatud inimesele, kes soovib näha kulisside taha.

  Sylvesteri müük Stora Ensole kolmeteistkümne aasta eest oli tõenäoliselt suurima tootmismahu müük terves maailma metsanduses. Selle tehinguga sai Eesti hoobilt juurde rohkem kui 70 miljonäri, kes külvasid selle raha Eesti majandusse. Neli Sylvesteri suurimat aktsionäri Mati Polli, Kaido Jõeleht, Peeter Mänd ja Urmas Nimmerfeldt, aga ka paljud teised sylvesterlased on Eesti majanduses mõjukad tänini.
  Äripäeva veebis peatükkide kaupa ilmuv raamat „Varju hoidvate miljonäride kasvulava. Edulugu nimega Sylvester“ on soojalt soovitatav lugemine igale majandusest huvitatud inimesele, kes soovib näha kulisside taha. Äripäeva ajakirjanik Väinu Rozental on neid pakse eesriideid liigutada suutnud muljetavaldaval viisil. Intervjuud ligikaudu 70 sylvesterlasega on võimaldanud haaravalt sõnastada seni varjul olnud peatüki Eesti majandusajaloost, mille mõju on olnud vaid hoomatav – nüüd aga esmakordselt kirja pandud nii arvude kui ka suurtehinguga kaasas käinud emotsioonide keeles. “Olles kaks aastakümmet puidutööstuse teemal kirjutanud, huvitasid mind selle suurtehingu tagamaad,“ ütleb Rozental. „Tahtsin selle pildi kokku panna. Mind huvitas ka see, missuguse jälje on Sylvester jätnud.“
  Esimest korda
  Sellest raamatust saab lugeja esmakordselt teada Sylvesteri osanike nimed pärast aktsionäride arvu suurenemist 2002. aastal, kui senisele 555 556 aktsiale emiteeriti juurde 10 000 008 aktsiat. Sylvesteri müügi raha laekus kahes etapis. Rozental on eri etappides välja makstud hinnad välja arvutanud: needki summad ja arvutuskäigud on avalikkuse ees esimest korda.
  Aasta jagu enne seda, kui teoks sai ajalooline müügitehing, valmistus Sylvester börsile minema. Tänini on neid, kes kahetsevad, et see plaan teoks ei saanud. Indrek Neiveltil võib olla õigus: kui Sylvester oleks börsile läinud, oleks praegu Tallinna börsil üks miljardilise turuväärtusega firma. Teisalt olid tollased Sylvesteri müügiga seotud hirmud suuresti ülepaisutatud. Tõepoolest, Stora Enso ostis mõjuka konkurendi eelkõige selleks, et temast vabaneda. Ent Eesti metsatööstus on siiamaani siiski elu ja tervise juures, samas tõi see tehing Eesti majandusse hulgaliselt raha, 177 miljonit eurot, mida muidu ei oleks olnud. Ning see raha oli selliste inimeste käes, kes oskasid sellega midagi peale hakata.
  Ja nad hakkasid peale: Sylvesteri endiste aktsionäride ainu- või kaasomandis on praegu rohkem kui 80 tegutsevat ettevõtet. Nende ettevõtete koondkäive oli 2014. aastal 250,15 miljonit eurot ja puhaskasum 21,01 miljonit eurot. Võrdluseks: Sylvesteri kontserni omandanud, praegu AS Stora Enso Eesti ärinime kandva kontserni käive oli 2014. aastal 185,85 miljonit eurot, kasumit teeniti 9,82 miljonit eurot. Need arvud kõnelevad enda eest.
  Sylvesterlane Äriplaanil
  Pisut üle poole kunagistest sylvesterlastest tegutseb endiselt metsandusäris. Teised on tegevusala vahetanud ja siin on spekter lai. Sylvesteris omandatud kogemusi kasutatakse personali- ja haldusteenuste osutamisel, tehnoülevaatuses, kinnisvarasektoris, mitmes põllumajanduse harus ja transpordis. Omaette väärtust kannab tollastes oludes haruldane, tänaseni edasi kantav organisatsioonikultuur, mis põhineb omavahel kokkulepitust kinnipidamisel ka juhul, kui kokkulepe ei seisa paberil.
  Sylvesterist koos partneritega metsatööstuskontserni välja arendanud ning Sylvesteri kroonijuveeli Imavere Saeveski käima tõmmanud Margus Kohavat saab tänavu esinemas näha Äriplaanil (registreeruda saab siin).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.