Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Sylvesteri miljonitel sees hea kasvuhoog

    Kui vaadata viimaste aastate Rikaste TOPe, siis oma vara pidevate kasvatajate hulgas hakkavad silma endise Sylvesteri neli asutajat ja suuremat omanikku.

    Näiteks Kaido Jõeleht on aastatel 2014-2016 kasvatanud oma vara 20,6 ja Mati Polli 10,1 miljoni euro võrra. Ja 500 rikkama inimese edetabelisse on peaaegu igal aastal lisandunud uusi ekssylvesterlasi, tänavu näiteks kaks uut tegelast. Kõik see osundab, et Sylvesteri endistel omanikel läheb hästi.
    Eelmise aasta sügisel avaldas Äripäev veebiraamatu „Varju hoidvate miljonäride kasvulava. Eesti edulugu nimega Sylvester“. 13osaline artiklite sari rääkis Sylvesteri kontserni müümisest Stora Ensole 2002. aastal ning sellest, kuhu ettevõtetesse ja kui edukalt on Sylvesteri ligi sada endist aktsionäri oma aktsiate müügist saadud raha investeerinud.

    10.06.1990 - Mati Polli (hilisem ASi Sylvester nõukogu esimees), Kaido Jõeleht (kommertsdirektor), Peeter Mänd (metsandusdirektor), Urmas Nimmerfeldt (tegevdirektor) ja Uno Holmberg omandasid kõik esimesed 10 Sylvesteri A-aktsiat.

    25.10.1990 - firma registreeriti Harju maakonna ettevõtete registris.

    1992 oktoober - Uno Holmberg müüs oma osaluse kaasaktsionäridele.

    1992 detsember - omanikeringi kaasati ASi Põlva Sylvester juhataja Endel Ermel, ASi Võru Sylvester juhataja Ingrid Prants, ASi Sylvester finantsdirektor Kuno Liblik ja Sylvester ASi Läänemaa osakonna juhataja Gallo Trei.

    1995 juuni - omanikeringi kaasati ASi Sylvester Kilingi juhataja Enn Pruul.

    2002 - Sylvesteri kontserni käes oli umbes 40 protsenti Eesti saematerjali tootmisest.

    1.08.2002 - aktsionäride arv suurenes üheksalt inimeselt 97 inimeseni. Aktsionärideks kaasati kõik Sylvesteri tütarettevõtete eraaktsionärid, kontserniga ühendati AS Forestex, AS Paikuse Saeveski, AS Karo Mets ja AS Pärnu Mets.

    15.08.2002 - Sylvester ja Skandinaavia metsanduskontsern Stora Enso Timber avalikustasid kavatsuste protokolli, mille kohaselt ostab Stora Enso kõik Sylvesteri puiduvarumisfirmad ja 66 protsendi suuruse osaluse Sylvesteri puidutööstuses.

    2002 august-oktoober - enamik Sylvesteri suurematest aktsionäridest asutavad oma investeerimisfirma, kuhu senised, eraisikule kuulunud aktsiad kantakse üle soetamishinnaga

    19.12.2002 - Stora Enso Timber ja Sylvesteri 97 eraaktsionäri allkirjastasid ostu-müügilepingu.

    20.03.2003 - Sylvesteri endiste aktsionäride arvelduskontodele laekus raha 66% aktsiate eest, kokku 1,9 miljardit krooni ehk 121,7 miljonit eurot.

    2005 märts - Sylvesteri endiste aktsionäride arvelduskontodele laekus raha 34% aktsiate eest, kokku 0,86 miljardit krooni ehk 55,3 miljonit eurot.

    Allikas: Äripäev

    Muljetavaldavad miljonid
    Kuidas on Sylvesteri endiste omanike firmadel läinud? Kahe sõnaga vastates: jätkuvalt hästi. Ülevaate tegemisel on kasutatud 2015. aasta majandusaasta aruandeid. Vaatluse all oli 32 endise Sylvesteri aktsionäri omanduses (vähemalt 20protsendiline osalus) 81 aktiivselt tegutsevat firmat.
    Nende firmade koondkäive oli 2015. aastal 276,97 miljonit eurot ehk 23,15 miljonit eurot enam kui 2014. aastal. Koondkasum tõusis mullu võrreldes 2014. aastaga 12,18 miljoni euro võrra, 36,04 miljoni euroni. Töötajate koondarv suurenes 2015. aastal 60 inimese võrra. Iga neljas neist ettevõtetest tegeleb kinnisvara valdkonnas, 11 tegeleb puidutööstusega, 10 metsamajandusega, 5 saetööstusega ja 5 põllumajandusega.
    Tegelikult oli vaatluse all veel 29 firmat – tegu on endiste Sylvesteri omanike investeerimisfirmadega, mille kaudu nad rahastavad oma ärisid ja projekte. Kui summeerida tegutsevate firmade ja investeerimisfirmade jaotamata kasum, siis kokku on seda 343,39 miljoni euro väärtuses. Ehk 1,94 korda rohkem kui Stora Enso maksis Sylvesteri aktsiate eest.
    Stora Enso maksis Sylvesteri aktsionäridele kahes jaos – 2003. aasta veebruaris ja 2005. aasta märtsis. Esimeses etapis ostis Stora Enso 66 protsenti aktsiatest ja teises etapis ülejäänud 34 protsenti. Tuginedes Sylvesteri endiste aktsionäride investeerimisfirmade tollaste aastate majandusaruannetele, arvutas Äripäev välja, et esimese etapi maht oli 1,9 miljardit krooni (121,7 miljonit eurot) ja teise etapi maht oli 0,86 miljardit krooni (55,3 miljonit eurot) ehk kokku ligi 2,77 miljardit krooni (177 miljonit eurot).
    Kasvama pandud kasumid
    Sylvesteri neli asutajat ja suuremat omanikku – Mati Polli, Kaido Jõeleht, Urmas Nimmerfeldt ja Peeter Mänd – teenisid kõik oma osaluse (19,6%) müügist 487 miljonit krooni ehk 31,12 miljonit eurot. Praegu on nende meestega seotud firmadel (k.a. investeerimisfirmad) kokku jaotamata kasumit 242,25 miljonit eurot. Kõige enam, 2,4 korda on jaotamata kasum suurenenud võrreldes Sylvesteri aktsiate eest saadud rahasummaga Kaido Jõelehega seotud firmadel, Mati Polliga seotud firmade puhul on see suhtearv 2,05, Peeter Männiga seotud firmade puhul 1,44 ja Urmas Nimmerfeldtiga seotud firmade puhul 1,38.
    Neli asutajat teenisid Sylvesteri aktsiate müügiga kokku 124,48 miljonit eurot ehk 70 protsenti kogu suurtehingu hinnast. Nelja mehe jaotamata kogukasum moodustab 71 protsenti kõikide Sylvesteri endiste omanikega seotud firmade jaotamata kasumist. Ehk proportsioon on jäänud ka 14 aastat hiljem samaks.
    Kõige enam – 12,61 korda – on suurenenud Peedo Pihlakuga seotud firmade jaotamata kasum. Imavere Saeveski endine juht Pihlak teenis Sylvesteri aktsiate eest 1,5 miljonit eurot, temaga seotud nelja ettevõtte ja investeerimisfirma jaotamata kasum on aga kokku 18,92 miljonit eurot. Tõsi, Pihlaku investeerimisfirma OÜ Trailborg pole 2015. aasta majandusaruannet veel esitanud, sestap on kasutatud 2014. aasta andmeid. „Trailborgi eelmise aasta aruanne saab üles siis, kui seotud ettevõtete aruanded saavad auditeeritud,“ sõnas Pihlak.
    Sylvesteri neli asutajat ja suuremat omanikku hoiavad jätkuvalt madalat profiili ega taha oma ettevõtete käekäiku eriti kommenteerida. „Ma tahaks oma joont hoida ja ma ei tahaks rääkida,“ oli Sylvesteri endise nõukogu esimehe Mati Polli lühike vastus. „Selline minu filosoofia on ja see praegu püsib.“

    Metsa- ja võrkpallifännidest sõpruskonna loodud puiduvahenduskontsernist Sylvester kasvas 1990ndatel nii edukas ettevõte, et Skandinaavia metsandushiid Stora Enso otsustas tülika konkurendi üles osta.

    Detsembris 2002 müüsidki 97 aktsionäri Eesti metsatööstuse kroonijuveeli Sylvesteri Stora Enso Timberile. Skandinaavlaste ja eestlaste suurtehingu hind salastati. Äripäeva arvutuste kohaselt oli selle ostu-müügitehingu väärtus ligi 2,8 miljardit krooni ehk 177 miljonit eurot.

    Tehingu tulemusena sai Eesti endale hoobilt üle 70 kroonimiljonäri.

    Loe Äripäeva veebist ka Sylvesteri e-raamatut "Varju hoidvate miljonäride kasvulava" http://www.aripaev.ee/sylvester

    Õiged inimesed + raha = edu
    Polli on investeerinud ettevõtetesse läbi investeerimisfirma OÜ Tristafan. Viie tema osalusega aktiivselt tegutseva firma koondkäive kosus 2015. aastal ligi ühe miljoni euro võrra 17,6 miljoni euroni, samas kogukasum jäi täpselt samaks, mis see oli aasta varem – 2,33 miljonit eurot.
    Käibe kasvatajateks olid kinnisvarafirmad, Pärnus Kaubamajakat pidav AS Papiniidu Projekt ja AS Pihlamaa, mis üürib Tallinnas Peterburi teel elektroonikatööstusele tootmispinda. Pihlamaa juhi ja koosaktsionäri ning Papiniidu Projekti nõukogu liikme Maido Kivioru kinnitusel on ta teinud Mati Polliga koostööd juba enne, kui Sylvesteri suurtehing teoks sai. Papiniidu Projekt on asutatud märtsis 2002 ja Pihlamaa on septembris 2002.
    „Ma ei suuda meenutada, kuidas me Matiga tuttavaks saime,“ rääkis Kiviorg. „Kui kellelgi on ideid ja kellelgi on raha, siis ikka saavad inimesed kokku. Ja vahel saavad kokku õiged inimesed ja jäävad pikaks ajaks kokku.“
    Küsimusele, kuivõrd jääb Mati Pollil muude tegemiste kõrval aega Pihlamaa ja Papiniidu Projektiga tegeleda, vastas Kiviorg, et eks omanik ikka hoiab oma äridel silma peal. „Ükski äri ei toimi nii, et oled uhkelt omanik, aga kuskil kaugel eemal ja suurt midagi oma ärist ei tea,“ seletas Kiviorg. „See on sama, kui teed pokkeris või ruletis panuse, et äkki midagi juhtub. Tavaliselt ei juhtu.“
    Kivioru sõnul on Mati Polli teinud äriliselt häid ja õigeid otsuseid õigel ajal. „Eduka ärimehe tunnus ongi, et asjad lähevad enamasti hästi,“ lisas ta.
    Varjuhoidev betoonitootja
    Sylvesteri endise metsandusdirektori Peeter Männi osalusega viiest firmast kasvatas ainsana käivet veidi üle ühe miljoni euro võrra vaid betoonitootja AS Betoonimeister. „Ehitussektoris tervikuna läheb hästi, ehitussektor on tõusuteel,“ jäi Mänd kommenteerides kidakeelseks. Ta möönis, et tegelikult ei ole ei Betoonimeister ega teised temaga seotud ettevõtted sellised, mis suures pildis oleksid olulised. „Minu ettevõtted on suhteliselt tagasihoidlikud, väikesed ja rahulikud,“ iseloomustas ta. „Mul ei ole eesmärki ega isegi soovi olla pildil, tahan ajada oma asja nii, nagu mõistus ja võimed lubavad.“
    Mänd avaldas imestust, miks endiste ekssylvesterlaste tegemistest üldse kirjutatakse. „Metsanduses tegutsevad tublilt juba uue põlvkonna inimesed. Olen kokku puutunud noortega, kellele ärinimi Sylvester ei ütle midagi,“ rääkis Mänd. „Nad teavad Stora Ensot, aga et selle eel tegutses Sylvester, seda ei teata või ei teadvustata.“
    Eelmisel aastal laiendas Mänd veidi haaret kinnisvara valdkonnas, asutades koos IT-firma ASi Helmes suuromaniku ja juhi Jaan Pillesaarega kaks ettevõtet. AS Piirimäe 8 ja AS Aleviku Tee omandasid tootmis- ja laohooned ning tegelevad rentimisega.
    „Ulatuslikku koostööd mul Peeter Männiga ei ole, tegu on juhuslike investeeringutega,“ sõnas Pillesaar. „Kui midagi ette juhtub, eks siis ikka vaadatakse, kes partneriteks võiks olla. Tihtipeale ei ole mõistlik olla ettevõttes üksinda omanik. Parem, kui osanikke on rohkem.“
    Pillesaare sõnul tunneb ta Peeter Mändi juba pikemat aega, mõlemad mehed on fondide valitsemisega tegeleva ASi Eften Capital nõukogu liikmed.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.