Artikkel
 • Jaga lugu:

  Swedbanki ennetav nahapäästmise samm

  Pangajuhtide kõrvaldamine näitab, et rahapesukahtlustusi võetakse tõsiselt, kuid avatud suhtlusest ollakse veel kaugel, kirjutab Äripäev juhtkirjas.

  Foto: Anti Veermaa
  Swedbank peatas päevapealt Eesti haru tegevjuhi Robert Kiti ja finantsjuhi Vaiko Tammevälja volitused seoses rahapesualase sisejuurdlusega „kuni täiendava info lisandumiseni“. Nõukogust lahkus Priit Perens. Kitt tunnistas Äripäevale, et otsus oli ootamatu, sest sama päeva hommikul polnud tal sellest veel aimu. Pank on kidakeelne: öeldi vaid, et juhtide töölepingud ja palgad jäävad teadmata ajani kehtima.
  Äripäeva hinnangul on tegemist üllatava käiguga, mis näitab, et rahapesuskandaal on vaibunud vaid näiliselt ja sisejuurdlus on tekitanud võimsa veekeerise, mis on endasse tõmmanud ka pangajuhid. Kas keeris nad kanalisatsiooni viib, selgub välisekspertidega koostöös läbi viidava juurdluse lõpus.
  Ilmselt on Swedbankil põhjust arvata, et uurimine võib tuua nii panga kui ka Eesti jaoks ebameeldivat infot. Kui see info puudutab tippjuhte, siis on pangal targem ennast neist distantseerida. Kuna panka on varem nõukogu tegevusetuse pärast teravalt kritiseeritud, tundub tippjuhtide „külmutamine“ ennetava sammuna juhuks, kui rahapesukahtlustused kinnitust leiavad. Kui tippjuhte saab sellega seostada, saab pank öelda, et kõrvaldas need inimesed esimesel võimalikul juhul, kui uurimine selleks võimaluse andis. See vähendab nii mainekahju kui ka uudise mõju aktsia hinnale, mida Swedbank on tänavu juba valusalt tunda saanud.
  Kui Robert Kitt oleks saanud Eesti Panga juhiks, oleks ainuüksi kahtlustuste õhusolemine muutnud keskpanga rünnatavaks. Swedbanki samm kinnitab, et on hea, et seda ei juhtunud.
  Pole selgitusi, pole avatust
  On tähelepanuväärne, et tippjuhtide volituste peatamisega samal ajal taandus või taandati panga nõukogust Priit Perens. Tema oli see, kes juhtis Swedbank Eestit skandaali keskmes oleval ajal (2008–2014). 2015. aastal hakkas ta juhtima Balti pangandust ja tegi seda kuni 2017. aastani, lahkudes sisuliselt päevapealt pärast seda, kui Läti filiaali trahviti rahapesuvastase seaduse rikkumise eest. Perensi lahkumine tekitab siiani küsimusi. Ilmselt oskaks just tema anda rahapesukahtlustuste kohta vastuseid, kuid seni on ta paraku vaikinud. Kui ta suu avaks, tooks see nii mõnegi põletava küsimuse kohta selgust.
  Eelkõige peaks aga avatum olema Swedbank, kellelt ootame endiselt selgitusi. Äripäev on varem kirjutanud, et Swedbank peab rahapesusüüdistusi võtma väga tõsiselt. Praegune samm näitab, et seda tehakse, kuid samas korratakse ikka Danske panga viga. Endiselt ei selgitata midagi. Eile anti pangajuhtide tagandamise põhjuste ja sisejuurdluse tulemuste kohta null bitti infot. Panka on nigela kommunikatsiooni eest kritiseerinud mitte ainult meedia, vaid ka aktsionärid, Rootsi valitsuse ministrid, rahapesueksperdid jt.
  Danskele maksis kommunikatsiooniviga ja tõrjuv suhtumine kätte panga väärtuse kukkumisega umbes poole võrra ühe aasta jooksul. Swedbanki aktsia on aasta alguse tipust kukkunud kolmandiku võrra, hööveldades panga turuväärtusest maha üle 10 miljardi dollari. Ja kuigi Swedbank teenib erinevalt Danskest mühinal kasumit edasi, pole skandaali kõik järelmid veel kohale jõudnud, asja uurivad Eesti, Rootsi ja USA organid.
  Rahapesuskandaali suppi saame paraku veel pikka aega lürpida.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Hoonete ehitusmaht vähenes suurelt
Eesti ehitusettevõtted ehitasid kolmandas kvartalis siin ja välisriikides kokku püsivhindades 3 protsenti vähem kui aasta varem samal ajal, sellest hoonete ehitusmaht kahanes lausa 9 protsenti, teatas statistikaamet.
Eesti ehitusettevõtted ehitasid kolmandas kvartalis siin ja välisriikides kokku püsivhindades 3 protsenti vähem kui aasta varem samal ajal, sellest hoonete ehitusmaht kahanes lausa 9 protsenti, teatas statistikaamet.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.