Ettevõtja: reisikorraldajate lubadused ei vasta tõele

02. veebruar 2011, 20:07

Senine meediakajastus Egiptuses toimuvast ei ole piisav. Me võime kuulda õnnelike reisijate kommentaare Sharm El Sheikist, kuid mulle tundub, et kommenteerijad ei adu olukorra tõsidust, märkis Uptraveli juhatuse liige ja omanik Elmo Somelar.

Järgneb Elmo Somelari kommentaar:

Eestlasi võib Egiptuses käia hooajal ca 50-60 000 inimest, võime kuulda nii telest kui raadiost veel õnnelike reisijate kommentaare Sharm El Sheikist, kuid mulle tundub, et kommenteerijad ei adu olukorra tõsidust. Usun, et mitte keegi ei soovi saada kurva sisuga uudiseid. Korraldame samuti Egiptuse reise (Niiluse kruiis jms), kuid jagame kindlalt välisministeeriumi soovitust hetkel Egiptusesse mitte reisida ja oleme pakkunud oma klientidele asendusreise, mida teevad enamik reisikorraldajatest. Lubadused turistid koheselt koju tuua (nagu on teinud näiteks Soome) ei vasta tõele. Reisikorraldaja kardab oma kahjumi pärast ja inimesed ei pruugi olla nõus lahkuma ilma mõjuva põhjuseta. Minu arvates on neid põhjuseid, et antud sihtkohta mitte reisida või pikem puhkus varem lõpetada, piisavalt.

Tänasel hetkel ei ole küsimus teenitud kasumis või kahjumis, vaid reisijate turvalisuses.

Olles ise korduvalt Egiptuses viibinud ei näe ma võimalust, kuidas olukorra halvenedes tagada inimestele nende ohutus. Situatsioon on sisuliselt kontrollimatu ja võib järsult halveneda. Elu ei ole loterii.

Hosni Mubaraki mittelahkumisel on sealsed inimesed valmis surema! Mubaraki lahkudes võib olukord veelgi destabiliseeruda, kuna tekib küsimus, kes täidab võimuvaakumi? Võimule pürgijate seas võib olla ka nn Muslim Brotherhood (Islami Vennaskond), mida võib toetada 1/3 rahvast ja mis propageerib modernset Islami fundamentalismi ning vastandub senise valitsusega. Kindlasti ei ole tegemist radikaalide või terroristidega (isegi kui selles liikumise on need harud), kuid ühiskonnale tervikuna võib see kaasa tuua olulisi muudatusi ja olukorra kiiret paranemist ma ei näe.

Kes vähegi Egiptuses reisinud, saab aru vahemaast Kairo, Luxori ja populaarsete kuurortite vahel, kuid teab ka nn teedel asuvaid kontrollpunkte, mis ei taga piisavat turvalisust. Kinnitamata andmetel on Egiptuses meeleavalduste käigus hukkunud kuni 300 inimest, lõhutud on Kairo muuseumi, rüüstatud poode, sõjavägi valvab vaatamisväärsusi, katkestatud on internetiühendus, vanglast on põgenenud kurjategijad ja ekstremistid!

Selline olukord on kestnud riigis juba nädal aega ja kõige selle taustal peaks veel kord inimesi teavitama, et niigi nigela turvalisusega riik EI OLE HETKEL SOBIVAIM REISIKOHT. Päike ja meri ei õigusta seda riski.

Peab nõustuma Estaveli tegevdirektori Anne Samliku soovitusega antud olukorras pigem üle- kui alareageerida.

Inimestele, kes muretsevad oma ettemaksude pärast või edasiste reiside toimumise pärast, soovitame kasutada nn turvakontot, mille eesmärk on anda reisijale täiendav garantii tema raha paigutuse osas. Pank deponeerib/blokeerib raha (reisija kasuks) seni, kuni reis ei ole väljunud. Reisi mitte väljumisel raha tagastatakse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. February 2011, 20:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing