Artikkel
  • restorani Leib asutaja ja heategevusprogrammi „Lapsed söönuks“ ellukutsuja Kristjan Peäske Foto: Terje Lepp
    Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoraniomanikel võimalus muutuda inimlikeks tööandjateks

    Paranev restoranikultuur ja suurenev konkurents tööjõuturul on võimalus restoraniomanikel muutuda inimlikeks tööandjateks, rääkis restorani Leib asutaja ja heategevusprogrammi „Lapsed söönuks“ ellukutsuja Kristjan Peäske Äripäeva raadio hommikuprogrammis.

    Restoraniäri on majanduse lakmuspaber ning sarnaselt majandusele läheb ka restoraniäril praegu hästi, rääkis Peäske. „Mis on muidugi omaette lugu on see, et see on teinud restoraniäri paljude jaoks atraktiivseks ja uusi kohti sünnib meeletu kiirusega. Täna on enamusel hästi, aga järgmisel aastal samal ajal rääkides on võibolla teised lood.“
    Restoraniäri kasvu on vedanud ühelt poolt turistid, teisalt üha tugevnev keskklass. „Väljas söömist nauditakse, ollakse teadlikumad ja see on Eesti restoranikultuurile väga palju kasuks tulnud,“ rääkis Peäske.
    Kuid vähenevad turistide hulgad jätavad mitmetele toidukohtadele oma mõju. „Kui me räägime natuke lihtsamatest kohtades, siis mats on olnud päris tõsine. Hotellid on mõnevõrra tühjemad, pubides kulutatakse vähem raha. Kuna toitlustus oma marginaalidega on keeruline äri, kus kasumiprotsent on madal, siis võib olla päris tõsiseks hoobiks nii mitmelegi kohapidajatele.“
    Sarnaselt mitmele teisele valdkonnale pitsitab ka toitlustust tugev tööjõupuuduse probleem. „Ma arvan, et hästi oluline on, et see on võimalus restoraniomanikel muutuda inimlikeks tööandjateks. Mis siin salata, paljud restoraniomanikud ei ole oma meeskonna osas kõige hoolivamad ajalooliselt olnud. Ja nemad on ka paraku need, kes oma meeskonnast ilma jäävad,“ rääkis Peäske.
    Probleem on Peäske sõnul tõsine ning sellega on seotud aspekt, et restoraniäri on tööstusharu, kus puudub väljund läbi professionaalse kõrghariduse. See tähendab, et keskkooli lõpetanud noor ei mõtle tõsiselt restoraniäri peale, sest ta ei rahuldu tänaste kaheaastaste programmidega. „Meil on tõsine probleem selles, et ei ole võimalik kõrgtasemel spetsialistiks saada.“
    Lapsed söönuks
    Peäske rääkis ka 4. oktoobril Swiss Hotellis toimuvast heategevuslikust õhtusöögist „Lapsed söönuks.“ Õhtusöögi eesmärgiks on aidata toidupanka, kelle klientidest ligi kaks kolmandikku on lapsed.
    „See on sündmus, kus eesti parimad restoranid panevad seljad kokku ja teevad hästi ägeda menüü. Külalised saavad veeta väga kvaliteetse õhtu ning teha läbi selle ka head,“ rääkis Peäske. Kogu õhtu sisend on heategevuslik ja annetatud raha läheb täiel määral laste abistamiseks.

    Bold Tuesday

    Samuti käis hommikuprogrammis eksportiva väikefirma Bold Tuesday asutaja ja disainer Kairi Kuuskor, kes on oma tooteid müünud 106 riiki.
    Mis on aidanud reisikaarte tootval väikefirmal välja paista ja nii paljudesse riikidesse tooteid müüa, saab kuulata alates 56:36.
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Pühadestatistika: Eesti munatoodang suureneb
Eesti munatoodang on viimastel aastatel veidi kasvama hakanud, kuid mullu ületas tarbimine toodangut veel ligi kahekordselt.
Eesti munatoodang on viimastel aastatel veidi kasvama hakanud, kuid mullu ületas tarbimine toodangut veel ligi kahekordselt.
Raadiohommikus: miljard Pärnusse, uut moodi Tallinn ja tippjuhi nipid
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.
Hollandi ettevõte plaanib rajada Pärnusse miljard eurot maksva metanooli ja vesiniku tootmisüksuse. Mida linn asjast arvab, mida ootab ja mida kardab, räägib neljapäeval raadiohommikus linnapea Romek Kosenkranius.