Artikkel
  • Ehe Itaalia pizza sidrunipuu all Tallinna vanalinnas

    Vanalinna La Prima Pizza südameks on Itaaliast toodud 50-aastane sidrunipuu Foto: Lauri Laan [email protected]

    Tuttavas asukohas Tallinna vanalinnas Müürivahe ja Harju tänava nurgal on värskelt avatud hubase õhustikuga eriline Itaalia restoran. Sõnad "värske" ja "uudne" iseloomustavad La Prima Pizzat palju rohkem, kui pealtnäha paistab.

    Selle omalaadse ja pikantsetest maitsetest pakatava Itaalia restorani sünniloo taga seisab ääretult kaunis ja ambitsioonikas nelja lapse ema, kes koos abikaasaga on end aastaid harinud ja koolitanud, pakkumaks tõelisest Itaalia köögist inspireeritud kvaliteetseimat ning põhjamaisele maitsele kohandatud toitu. See kirg kannustab neid tänaseni. Hea toit on neile elustiil ning esindusrestoran, detsembris uksed avanud Vanalinna La Prima Pizza, on nende tõlgendus ideaalsest Itaalia stiilis restoranist.
    Retseptid on koostatud, põhinedes isiklikel maitse-eelistustel. Viibides palju aega Itaalias, on nad kokku kogunud kõige paremad maitsekogemused ning nii sai loodud La Prima Pizza restorani menüü.

    Maitsetest tulvil õhtusöök elava muusikaga või kiire lõuna sidrunipuu all

    Lisaks väga laiale pitsavalikule saab La Prima Pizza restoranis nautida ka tõeliselt kvaliteetset pastat, salateid või antipastisid Foto: Lauri Laan [email protected]
    Täpselt nii! Restorani keskel kasvab soliidses vanuses sidrunipuu, mis on toodud siia Toskaana päikese alt Itaaliast. Igal hommikul ja õhtul piserdatakse puud veega, et anda talle naturaalne niiskus. Hommikul kell 5 lülituvad sisse päikesevalguselambid laes, et anda sidrunipuule vajalik päevavalgus vähemalt 12 tunniks. See puu on restorani hing – tema eest kantakse hoolt armastusega.
    See idülliline väike restoran üllatab mitmel moel. Päeval tegutseb see kiire pitsakohana, kus on võimalik lisaks lõunamenüüle nautida ka väga laia pitsavalikut, tõeliselt kvaliteetset pastat, salateid või antipasti’sid – valikus on midagi igaühele. Magustoitudest leiab isetehtud desserdid ning huvitava looga tiramisu, käsitsi valmistatud gelato’d ja sorbetid!
    La Prima Pizza Chef Ivan on pikaajalise Itaalia restorani kogemusega oma ala professionaal, kes valmistab Itaalia toite suure kirega.Foto: Lauri Laan [email protected]
    Õhtul muutub koht hubaseks restoraniks-veinibaariks, kus igal kolmapäeval, reedel ja laupäeval saab suurepärase veini ja maitsva toidu kõrvale Filippo Pozza esitatavat elavat muusikat nautida. Kolmapäeva õhtuti on avatud veinibufee – sümboolse hinna eest on võimalik nautida 9 erinevat Itaalia veini! Päris kindlasti väärib aga esiletõstmist kohalik limoncello, mis on valmistatud traditsioonilise Napoli retsepti järgi. See on kooslus Eesti ökopiiritusest, Sorrento sidrunitest ja Napoli veest – see on tõenäoliselt üks parimaid maailmas!
    La Prima Pizza Chef Ivan on pikaajalise Itaalia restorani kogemusega oma ala professionaal, kes valmistab Itaalia toite suure kirega.

    Pitsataigna juured ulatuvad Lõuna-Itaaliasse

    La Prima Pizza sündis ideest, mis tekkis, kui konseptsiooni autor 2012. aastal oma abikaasaga ühes Eesti tuntud pitseerias head pitsat tellida soovis. Nad proovisid erinevate lisanditega maitseid mõjutada, kuid mitmed katsed soovitud tulemust luua ebaõnnestusid. Sel hetkel nad otsustasidki ise kvaliteetset ja maitsvat pitsat pakkuma hakata.
    Foto: Lauri Laan [email protected]
    Juba ainuüksi õiget pitsatainast otsiti kaua. Läbi trambiti kümneid ja kümneid retsepte ning ligi 1000 kg tainast. Eesmärk oli, et see peab olema eriline! Prooviti ka mitme Eesti restorani retsepte, mida lahkelt nendega jagati, kuid päris õiget siiski ei leitud. Ka guugeldamine ei andnud soovitud tulemust. Lugu levis õnneliku juhusena ka nende hea sõbra kõrvu Lõuna-Itaalias, kes ütles, et tema vanaema teeb maailma parimat pitsatainast retsepti järgi, mis on muutumatuna püsinud juba mitmeid põlvkondi. Otse loomulikult prooviti see ära. Itaaliast toodi õige tooraine, 00-jahvatusastmega kvaliteetse jahu ja külmpressitud oliiviõli – see tainas tuli lihtsalt suurepärane!
    Hea pitsataina saladus on kvaliteetne tooraine ja pikk valmimisprotsess, kõik peab olema täiuslik, ka veetemperatuur. Pärast valmis segamist kerkib see 8 tundi, seejärel tehakse tainast pallid, mis veel omakorda 4 tundi kerkivad, värsket tainast tehakse iga päev.
    Maitselt on tainas kerge ja krõbe, ning käsi südamel lubatakse, et ka väiksem naisterahvas võib terve pitsa ära süüa ilma, et kõhus raske tunne tekiks. Seda justnimelt seetõttu, et kasutatakse vaid premium-kvaliteediga toorainet – 00-jahvatusastmega pitsajahu ja külmpressitud oliiviõli!

    Kõigil on võimalus läbi frantsiisi ka ise La Prima Pizza’t pakkuma hakata

    Sel hetkel pöördus nende poole klient, kes oli La Prima pitsade suur fänn ning avaldas soovi ka ise neid pakkuma hakata. Nii otsustatigi äri frantsiisiks pöörata ja sellest ideest sündis 2015. aastal esimene frantsiisina toimiv La Prima Pizza Gonsiori tänaval. Nähes, kui hästi see kontseptsioon töötab, soovitakse võimalust ka teistega jagada, sest üsna vähese omafinantseeringuga on pea igaühel võimalus edukat pitsarestorani juhtida.
    Tallinnas nähakse 10–12 võimalikku uut frantsiisikohta. Juba praegu valmistab La Prima Pizza 5000 pitsat ühes kuus! Tugev konspetsioon jäi ka kriisist puutumata – pitsade müük tõusis kogu kriisi jooksul!

    Ülevaatlikult La Prima Pizza frantsiisist:

    - Esmane investeering al 50 000, sh frantsiisitasu, pinna ettevalmistamine, seadmed, koolitused

    - Keskmine aastatootlus 12-15%

    - Tasuvusperiood ca 3 aastat.

    - Omaniku ajakulu ca 30-40h kuus

    Lähemalt frantsiisivõimalustest www.lapizza.ee/frantsiis

    Pisiasjadesse ei tohi suhtuda ükskõikselt

    Kui midagi teha, siis teha seda hästi! Lippu tuleb alati kõrgel hoida ja kvaliteedile ei vaadata La Prima Pizza restoranides kunagi läbi sõrmede. Iga detail on omal kohal. Näiteks tuuakse Mozzarella Fior di Latte – juust, mida pitsadel kasutatakse – iga kolme nädala tagant värskena Itaaliast. See on absoluutselt super kvaliteediga juust! Lisaks tarnitakse otse Itaaliast juustudest ka Mozzarella di Bufala, Stracciatella ja Burrata. Lähiajal jõuavad Tallinna ka esimesed salami, lihatooted ja pastad ning oma maja prosecco ja veinid!
    Mozzarella juust, mida pitsadel kasutatakse, tuuakse iga kolme nädala tagant värskena ItaaliastFoto: Lauri Laan [email protected]
    Kohapeal valmistatakse värske pesto, limonetti jne, kõik eranditult premium-kvaliteediga. Pikantsust lisab ka pisiasi, et kogu tooraine tuleb sisse viilutamata kujul – see tagab värsked ja tugevad maitsenüansid! Oma lugu on igal koostisosa
    Väga olulisel kohal on ehedus ja lihtsus, hubane, sõbralik, ent professionaalne teenindus.

    Toetavad Eesti disaini ka käsitööd

    La Prima Pizza üks eesmärkidest on oma tegevusega toetada Eesti andekaid inimesi. Vanalinna La Prima pitsaahjule ja valamutele pani käe külge Eesti Keraamikakoda. Pizzaahju jaoks loodi üle 2000 käsitisi valmistatud glasuurkivikese. Teenindajad kannavad KOOS Disain põllesid, lisaks ilutseb Vanalinna restorani seintel Eesti käsitöö disaintapeet Rita Assori loomingust ja üleriideid saab mugavalt riputada Tamma Design poolt loodud Nörk Rack nagidele.
    La Prima Pizza võttis ka oma südameasjaks toetada igakuiselt Eesti Sünnitusmajade Toetusfondi, et aidata alustada elu!

    Värsked puu- ja köögiviljad Itaalia päikese alt

    Vanalinna La Prima Pizzas avatakse ka Itaalia puu- ja köögiviljade lett, kuhu igal esmaspäeval saabuvad värsked viljad otse Itaalia kuuma päikese alt. Koostööd selles vallas teevad nad Eestis resideeruva Antonio Fiorilloga, kelle perekond tegeleb juba kolmandat põvlkonda puu-ja köögiviljadega.

    La Prima Pizza tähtsad aastanumbrid:

    2012 esimene Pizza kohvik Mustamäel

    2015 avati esimene frantsiisina toimiv La Prima Pizza Gonsioris¶

    2017 LA PRIMA PIZZA - SILVERSPOON „PARIM TÄNAVATOIT“ NOMINENT

    2019 avati Vanalinna La Prima Pizza Esindusrestoran

    2020 GONSIORI LA PRIMA PIZZA- TRIPADVISOR 2020 TRAVELERS’ CHOICE TUNNUSTUS- KUULUB 10% MAAILMA PARIMATE RESTORANIDE HULKA.

  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Everaus rajab Rae valda uue elukvartali
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.
Everaus Kinnisvara rajab Rae vallas asuvasse Järvekülla uue elamukvartali, alustades ehitusega suvel.