Artikkel
 • Reovee kanalisatsioonilahendus olgu kestlik ja keskkonnasõbralik

  Selleks, et keskkonda, põhjavett ja ka joogivett kaitsta, tuleks valida võimalikult keskkonda säästev lahendus. Vähem kaitstud põhjavee korral tuleb paigaldada biopuhasti või mahutiFoto: iStock

  Maja ehitamisel piirkonda, kus puudub tsentraalne kanalisatsioon, on üks esmaseid küsimusi, kuidas lahendada reovee probleem. Üha enam teadvustavad inimesed, et maja ehitades tuleb jälgida keskkonnanõudeid. Samas soovitakse rajada lahendus, mis oleks ka rahakotisõbralik. Enim küsitakse Pipelife’i ekspertidelt, millal õigustab ennast kogumismahuti, millal septik või biopuhasti.

  Esmase info, millist reoveekäitlussüsteemi piirkonnas üldse lubatakse paigaldada, saab kohaliku omavalitsusega suheldes. Kui minnakse kohalikust omavalitsusest mööda ja otsustatakse rahakoti järgi, mida paigaldada, on probleemid kiirelt tulema. Kõige halvem, mis võib juhtuda, on see, et vastvalminud maja ei saa kasutusluba. Siis ei jää muud üle, kui kaevata kõik üles ja paigaldada lubatud lahendus – see on kõige närvesöövam ja kulukam viis reoveepuhastit paigaldada. Kõige soodsam ja kiirem viis on osta kohe õige ja korralik lahendus ning lasta see pädeval spetsialistil paigaldada.
  Targemad valikud
  Selleks et keskkonda, põhjavett ja ka oma joogivett kaitsta, tuleks valida võimalikult keskkonda säästev lahendus.
  Vähem kaitstud põhjavee korral tuleb paigaldada biopuhasti või mahuti. Näiteks joogiveekaevu lähedus on põhjuseks, miks valida septiku asemel biopuhasti. Sellest vaatevinklist lähtudes on kõige keskkonnasäästlikum kinnine mahuti, sest nii saab kõige paremini välistada reovee lekked keskkonda. Mahutit tuleb küllalt tihti ehk keskmiselt korra kuus paakautoga tühjendada, mis võib osutuda suhteliselt kalliks, sest nõuab paakauto kohalesõitu. Mahutis vee puhastamist ei toimu.
  Võrreldes mahutiga on biopuhasti ja septiku tühjendamine üsna harv tegevus. Põhjus, miks puhastustulemus on biopuhasti puhul parem, on tegelikult ju puhasti sees toimuvas protsessis ja tagajärjeks on puhtam vesi, mida immutama hakatakse. Selle tõttu on biopuhasti imbväljaku eluiga pikem ja vajab vähem puhastamist.
  Ametnikud lubavad aga aina vähem septikuid paigaldada, et hoida rohkem keskkonda. Kuigi piirkonnas, kus põhjavesi on kaitstud või suhteliselt kaitstud, võib septikut paigaldada. Samas kui juba lubatakse paigaldada septikut, siis võiks kaaluda hoopis biopuhastit. See on küll kallim, kuid pikas perspektiivis peab tema imbväljak kauem vastu.
  Põhjus, miks tulemus on biopuhasti puhul parem, on puhasti sees toimuv protsess, mille tagajärjeks on puhtam vesi, mida immutama hakatakse.
  Targalt toimimine
  Ostuvalikut tehes ei maksa lasta ennast pimestada soetusmaksumusest. Isegi kui mahuti esialgne maksumus on soodne, siis igakuiselt kaasneb sellega suur kulu. Septikust tulev vesi pole nii puhas kui näiteks biopuhastil.
  Teine levinud väärarusaam on see, et kui biopuhasti on juba maa all, siis sinna see jääb ja rohkem sellega tegelema ei pea. Biopuhasti pole täiesti hooldusvaba. Tema kontroll on samuti oluline – seda tuleb tühjendada, kui setet tekib liiga palju. Tema tööd tuleb aeg-ajalt jälgida. Näiteks on kindlasti vaja pärast elektrikatkestust jälgida, kas vool on taastunud ka biopuhasti õhustamissüsteemis.
  Kui õhustamine pole taastatud, hakkab biopuhasti tööle nagu tavaline septik ja puhastustulemus langeb.
  Spetsialist tõttab appi
  Reovee käitlemissüsteemi rajades mõtlevad kliendid, kas paigaldada mahuti või septik ise või on mõistlikum tellida selleks tööks spetsialistid.
  Isegi kui ei palka spetsialisti appi, tuleb kindlasti eelnevalt konsulteerida, muidu võib lõpuks kogu projekt minna veelgi kallimaks.
  Kuna tegemist on isevoolse kanalisatsiooni süsteemiga, siis ebakorrektsel paigaldusel võivad kõrgused ja lang valeks minna. Selle tagajärjel võib tekkida ummistus ja halvimal juhul hakkab kanalisatsioon vastupidi tööle. Materjali valides tuleks valida PE-plastist korpusega reoveepuhastussüsteem – see on tugev ja vastupidav materjal, mis tagab pika eluea.
  Enne kopa maasse löömist tuleb läbi mõelda, kuhu jääb biopuhasti asukoht. Jälgida, et tuulutustoru otsad ei jääks kuhugi, kus veedetakse palju aega. Reovee käitlemise süsteem võiks olla aktiivsest elamisest veidi eemal, see tuulutab ju ikkagi kanalisatsiooni.
  Kui maja on ebatasasel pinnal, siis võib hiljem osutuda vajalikuks paigaldada sinna ka pump, et biopuhasti ja imbväljak töötaks laitmatult. Seega tuleb jälgida langust, teha plaanid ja projekt ning konsulteerida paigaldajaga. Samas annab spetsialisti paigaldus tehtud tööle ka garantii.

  HEA TEADA!

  Biopuhasti

  - On mitmekambriline

  - Õhustamise süsteemiga

  - CE-sertifikaadiga

  - Ei vaja tööks keemilisi aineid

  Hooldusnõuded erinevatel lahendustel

  Mahuti: hooldusvaba, ainult tühjendamine, mis on tihe ja kulukas. Mahuti valesti paigaldusel, kui paak pole madalamal tasapinnal ja saab ootamatult täis, hakkab kanalisatsioon vastupidi tööle.

  Septik: imbväljak vajab iga teatud aja tagant puhastamist, septiku tühjendamine sõltub kasutusintensiivsusest, aga korra aastas kindlasti.

  Biopuhasti: tühjendamine korra aastas, elektritoite kontroll. Seadme kaevus oleva filtri kontroll ja puhastus.

  Millises järjekorras reovee käitluse lahendust planeerida?

  1.Küsi kohalikust omavalitsusest, mida võib paigaldada tema piirkonda.

  2.Omavalitsus määrab, kas saab kasutada septikut, biopuhastit või mahutit. Kui on määratud mahuti, siis teisi reovee käitlussüsteeme valida ei saa. Kui on määratud biopuhasti, siis saab valida mahuti ja biopuhasti vahel. Kui lubatakse ka septikut paigaldada, siis saab siiski lisaks valida ka biopuhasti ja mahuti vahel.

  3.Vali reoveekäitluslahendus.

  4.Koosta ehitisregistri kaudu ehitusteatis ja -projekt.

  5.Paigalda reovee käitluslahendus.

  6.Esita kohalikku omavalitsusse teostusjoonis, mõõdistus ja kasutusloa taotlus.

  Jaga lugu:
Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
USA aktsiaindekseid mõjutasid kõnelused majanduslangusest
USA aktsiaindekseid tabas teisipäeval langus. S&P 500 taandus 1,4%, Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 1% ja Nasdaq Composite kukkus 2%.
USA aktsiaindekseid tabas teisipäeval langus. S&P 500 taandus 1,4%, Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 1% ja Nasdaq Composite kukkus 2%.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Slacki tegevjuht astub ametist tagasi ja lahkub ettevõttest
Slack Technologies kaasasutaja ja tegevjuht Stewart Butterfield lahkub ametist ettevõtte omaniku Salesforce'i sõnul jaanuaris.
Slack Technologies kaasasutaja ja tegevjuht Stewart Butterfield lahkub ametist ettevõtte omaniku Salesforce'i sõnul jaanuaris.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

Livonia müüs Hortese juhtidele maha
Aia- ja kodukaupade keti Hortese juhid Kadri Ulla ja Karol Koger ostsid ettevõtte Livonia esimeselt investeerimisfondilt välja.
Aia- ja kodukaupade keti Hortese juhid Kadri Ulla ja Karol Koger ostsid ettevõtte Livonia esimeselt investeerimisfondilt välja.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.