Märt Belkin • 29. mai 2018 kell 13:00

TOP: kes kui palju hiigeltehingust teenib?

Martin Kruus (OÜ Nelja Energia juhatuse esimees)  Foto: Andras Kralla

Täna teatas Eesti Energia, et allkirjad on saanud Eesti ajaloo suuruselt teine tehing – ostetakse taastuvenergiafirma Nelja Energia. Kui palju Eesti ärimehed tehingult tulu teenivad?

Eesti Energia maksab Nelja Energia eest 289 miljonit eurot, lisaks võetakse üle Nelja Energia laenud 204 miljoni euro ulatuses. Tehingu koguväärtus on seega pea 500 miljonit, mis teeb sellest Eesti tehinguturu suuruselt teise diili – suurem on vaid Hansapanga müük, mis oli väärt umbes 1,6 miljardit.

Reaalselt investorite vahel läheb jaotamisele aga just 289 miljonit eurot. Sellest summast lõviosa ehk 223 miljonit eurot läheb Norra Buskerudi omavalitsusele kuuluvale firmale Vardar – neile kuulub Nelja Energiast umbes 77%. Ülejäänud 66 miljonit läheb valdavalt Eestist pärit väikeosanikele.

Suurim teenib üle 15 miljoni

Eestlastest on rohefirmas suurim osalus Peeter Männil läbi Ivard OÜ nimelise firma. Talle kuulub Nelja Energiast 5,4%, nii et müügist peaks talle laekuma umbes 15,6 miljonit eurot. Mänd on tuntud eelkõige metsasektorist – kunagise Sylvesteri metsandusdirektori ja suuromanikuna tuntuks saanud ettevõtja on ka üks neist investoritest, kes seisab Lõuna-Eestisse miljardieurose tselluloositehase plaani vedava Est-For Investi taga.

Ligikaudu 12,7 miljonit peaks teenima Aivar Berzin, kellele kuulub osalus Vestman Energia kaudu. Berzin ja tema abikaasa Meriti on Äripäev tituleerinud Viljandi jõukaimaks abielupaariks. Firmade kaudu on Berzin investeerinud näiteks metsa, põllumajandusse, ent ka biokütustesse ja jäätmete taaskasutusse.

Meedias tihti figureeriva Tallinna endise linnapea Jüri Mõisa saagiks langeb ilmselt 11,6 miljonit eurot, tema firmale JMB Investeeringute OÜ kuulub Nelja Energiast täpselt 4%. Mõis on eelkõige tuntud kunagise hansapankurina.

Juhid saavad korraliku kopika

Võrdselt umbes 6,9 miljonit eurot teenivad Martin Kruus ja Kalle Kiigske, kaks Nelja Energia praegust ning pikaaegset juhatuse liiget, kes on rohefirmat tüürinud ning üles ehitanud algusest saadik.

Endine hansapankur, kinnisvaraettevõtja ning Rocca al Mare kooli vedaja Hannes Tamjärv, kellele kuulub HTB Investeeringute kaudu 2,43% Nelja Energiast, peaks teenima pisut üle 7 miljoni euro. Kui suurtehing lukku lüüakse, siis tähendaks see, et Mõis ja Tamjärv on olnud nii Eesti ettevõtlusajaloo suuruselt esimese kui ka teise diili juures ning neist tulu teeninud.

Nelja Energiasse on investeerinud ka Skype’i eestlastest asutajate firma Ambient Sound Investments, mille osalus jääb 1,47% juurde. See tähendab, et Jaan Tallinna, Ahti Heinla, Priit Kasesalu ja Toivo Annuse asutatud ettevõttele peaks laekuma 4,3 miljonit eurot.

Rohefirmast 0,27% kuulub investeerimisfirmale United Partners, mille omanikud on Tarmo Rooteman ja Mart Tooming. See osalus on väärt 780 000 eurot.

Viimasena teenib tehingust CV Keskuse asutajana esimese rikkuse teeninud ning seejärel laiapõhjalise investorina tuntuks saanud Raivo Hein, kelle firmale Kakssada Kakskümmend Volti kuulub Nelja Energiast 0,15%, mis tähendab, et müügitehingust peaks ärimees teenima umbes 430 000 eurot.

Hetkel kuum