7. november 1995 kell 22:00

Inglismaal oodatakse suuri maksusoodustusi

Baasintress püsib praegu Inglismaal muutumatuna. Raha- ja valuutaturg ei usu, et keskpank võiks intresse muuta enne, kui järgmise aasta eelarve on selgunud.

Riigi majanduse, intresside ja inflatsiooni arengu suhtes lähevad Inglismaal arvamused praegu suuresti lahku. Osa ökonomistide arvates on majanduskasv seiskumas ja osa ennustab selle jätkumist juba selle aasta lõpul. Rahandusministeeriumi esindaja tõdes äsja, et majanduskasv on selgelt aeglustunud. Kolmandas kvartalis suurenes RKT ainult pool protsenti.

Ebakindlus Suurbritannia majanduse arengu tuleviku suhtes kajastub inflatsiooni- ja intressiennustustes. Lloydsi panga peaökonomist Patrick Foley prognoosib, et baasintress püsib praegusel tasemel 1997. aastani. Ta ei pea võimalikuks, et keskpank tõstaks intresse enne järgmisi parlamendivalimisi.

Investeerimispanga Goldman Sachs ökonomistid David Walton ja Martin Brookers jälle usuvad, et keskpank alandab intresse tuleval kevadel. Kuid nad peavad võimalikuks ka intresside alandamist kohe pärast eelarve teatavakstegemist.

Suurbritannia inflatsioon on olnud loodetust kõrgem, ulatudes 3,1 protsendini. Valitsus taotleb selle enne valimisi viia alla 2,5 protsendi. Rahandusministeerium teatas aga äsja uhkelt, et inflatsioon on allpool nelja protsenti püsinud juba 37 kuud.

Käesoleva aasta eelarves oletas rahandusministeerium, et riikliku sektori laenutarve on 21 miljardit naelsterlingit. Praegu siiski paistab, et 1995. a eelarvepuudujääk käriseb 27 miljardini.

Järgmisel kahel aastal tahetakse eelarvepuudujääki vähendada vastavalt 16,1 miljardi ja 8,4 miljardi naelsterlingini. Kuid igal juhul on riikliku sektori laenuvajadus sedavõrd suur, et rahandusministril ei jää maksusoodustusteks rohkem võimalust kui kolm miljardit naelsterlingit. KL

Hetkel kuum