Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riik kingib miljoneid

  Eelmisel kolmapäeval len-dasid korgid ?ampusepudelitelt paljudes erastatud ettevõtetes. Otsusega lubada kasutada järelmaksu tasumisel osaliselt väärtpabereid riik sisuliselt subsideeris valitud ettevõtteid enam kui 200 miljoni krooniga.
  Otsus puudutab umbes 130 ettevõtet, mis võivad nüüd loota erastamisagentuuri nõukogu armulikkusele, kes langetab EVPde kasutamise korra iga ettevõtte puhul eraldi. Subsideerimise ulatuse peaksid määrama praeguste lepingute täpne täitmine ja tulevased investeerimiskohustused. Nimetatud 130 ettevõtte omanikud võivad loota, et erastatud firma tegelik müügihind langeb 30 kuni 50 protsenti.
  Kuigi põhimõtteliselt Äripäev ainult toetab seda, kui raha riigikassast ettevõtlusesse liigub, on praegusel juhul asi keerulisem. Toimetuse arvates on agentuuri otsus õiguslikult täiesti põhjendamata ning ka majanduslikus mõttes küllaltki kaheldav. Äripäev on ka veendunud, et sellise otsuse tingis eeskätt kodumaise majanduseliidi tugev lobby, mis ületas loogiliselt mõtlevate riigiametnike ja poliitikute vastupanuvõime.
  Kujutame ette, et me ostame kelleltki järelmaksuga maja ning hakkame varsti virisema, et ei jaksa maja hallata ja tahame ostusummat poole võrra vähendada. Ja vaata imet, lepingupartner tulebki meile vastu. Normaalses ärikeskkonnas ei juhtu niisugust asja kunagi, isegi kui üks partner on riik. Kuid meil arvas erastamisagentuuri nõukogu teisiti ja tuli vastu neile Eesti kapitalistidele, «kes omanikuks saamise tuhinas olid pakkunud ettevõtte eest liiga palju» (Jaak Leimani väljend). Äripäeva seisukohalt ignoreerib agentuuri otsus jämedalt üldkehtivaid norme ja on ebaõiglane teiste turul tegutsejate suhtes.
  Tööstuse suurprobleemiks peavad omanikud käibevahendite puudust, mis takistab neil investeerida tehnoloogiasse ning olla konkurentsivõimeline lääne kapitalistiga. Äripäev on aga veendunud, et enamiku endise juhtkonna ostetud ettevõtete esimene probleem pole mitte rahapuudus, vaid eeskätt ikkagi nappus ettevõtte juhtimise jaoks vajalikust oskusteabest. Meeldib see meile või mitte, aga senine praktika näitab, et tõsiste välisinvesteeringutega käib alati koos ka firma kultuuri kiire areng.
  Kui subsideeritud ettevõtted tõepoolest suudavad nüüdsest investeerida tehnoloogiasse ning puhkeda majanduslikult õitsele, siis oleks nõukogu otsus piisavalt põhjendatud. Äripäev aga kardab, et saadud miljonid kuluvad eeskätt jooksvate kulude katteks ning lükkavad mõne ettevõtte pankroti ainult mõne aasta võrra edasi.
  Jääb mõistmatuks erasta- misagentuuri nõukogu taotlus maskeerida mõistet «ettevõtte laenu kustutamine» mõistega «raha asendamine EVPga». On ju erastamisväärtpaberil oma rahaline ekvivalent, mis on kergesti väljaarvutatav. Ja üldse on kahtlane panna ühte patta keerulised probleemid erastamisväärtpaberitega ja kodumaise ettevõtja subsideerimisega.
  Äripäev teeb erastamisagentuuri nõukogu niisuguse käitumise puhul üldistuse, et Eesti majanduseliidil on piisavalt jõudu, et mõjutada riiki vastu võtma sellele grupile kasulikke otsuseid. Kui erastatud ettevõtted mõne aja pärast jälle käibevahendite nappuse all kannatavad, siis võib ju riik neile teha spetsiaalseid maksusoodustusi või toetada neid otse eelarvest.
  Loodetavasti suudavad kõik võimud esimesest neljandani jääda sõltumatuks üha arenevast pankurite ja töösturite oligarhiast.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Goldman Sachs ootab ulmelist nafta hinna tõusu
Goldman Sachs tõstis oma nafta hinna prognoosi selle aasta ja 2023. aasta kohta. Pank ootab, et OPEC+ tootjate kokkulepitud 2 miljoni barreli suurune päevase tootmismahu vähendamine on hindade jaoks "väga positiivne".
Goldman Sachs tõstis oma nafta hinna prognoosi selle aasta ja 2023. aasta kohta. Pank ootab, et OPEC+ tootjate kokkulepitud 2 miljoni barreli suurune päevase tootmismahu vähendamine on hindade jaoks "väga positiivne".
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Goldman Sachs ootab ulmelist nafta hinna tõusu
Goldman Sachs tõstis oma nafta hinna prognoosi selle aasta ja 2023. aasta kohta. Pank ootab, et OPEC+ tootjate kokkulepitud 2 miljoni barreli suurune päevase tootmismahu vähendamine on hindade jaoks "väga positiivne".
Goldman Sachs tõstis oma nafta hinna prognoosi selle aasta ja 2023. aasta kohta. Pank ootab, et OPEC+ tootjate kokkulepitud 2 miljoni barreli suurune päevase tootmismahu vähendamine on hindade jaoks "väga positiivne".
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Matti Maasikas: sõja olukorras mõeldakse sõjast, muu on spekulatsioon
Meie peamine eesmärk peab olema toetada Ukraina võitu ja see saab olema selline, mis on ukrainlastele piisav võit, neid rünnati, nemad panevad need piirid maha, rääkis Euroopa Liidu suursaadik Ukrainas Matti Maasikas.
Meie peamine eesmärk peab olema toetada Ukraina võitu ja see saab olema selline, mis on ukrainlastele piisav võit, neid rünnati, nemad panevad need piirid maha, rääkis Euroopa Liidu suursaadik Ukrainas Matti Maasikas.
Redgate: Eesti võlakirjade riskimarginaal on kiirelt tõusnud
Eesti oleks võinud 10aastaste võlakirjade emissiooni saada täis ka natuke väiksema intressiga kui 4%, aga igal juhul võib öelda, et geopoliitiline olukord on meie riskimarginaali tublisti tõstnud.
Eesti oleks võinud 10aastaste võlakirjade emissiooni saada täis ka natuke väiksema intressiga kui 4%, aga igal juhul võib öelda, et geopoliitiline olukord on meie riskimarginaali tublisti tõstnud.

Olulisemad lood

Uuring: pea pooled ettevõtted kavatsevad kuue kuu jooksul palka tõsta
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.
Järgmise kuue kuu jooksul kavatseb töötajate põhipalka tõsta 43% tööandjatest, mida on mõnevõrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal, mil palgatõusu plaanis 54% tööandjatest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.