16. november 1995 kell 22:00

Fokkeri kriis nõuab ühisstrateegiat

Hollandi lennukifirma Fokker olukord halveneb pidevalt. Hollandi majandusministri Hans Wijersi sõnul on Euroopas ruumi ainult ühele lennukitootjale, mis valmistab 50--120kohalisi lennukeid.

Fokkeri pikaksveninud kriis kiirendab Saksa kontsernile Daimler kuuluva Deutsche Aerospace'i ja Hollandi valitsuse vahelisi läbirääkimisi. Daimleri juhatuse esimees Jürgen Schrempp on avalikult deklareerinud, et Fokkeril puudub tulevik, kui Hollandi valitsus ei aita firma päästmisele oluliselt kaasa.

Majandusminister Wijers nimetas Schremppi väiteid blufiks ja ebaväärikaks ähvarduseks. Ei tea, kas see on taktika või mitte, kuid esimest korda on Fokkeri põhiomanik avalikult maininud võimalust, et Fokker võib põhja minna.

Fokkerit vaevavad suured tootmiskulud, mis osaliselt on tingitud Hollandi kuldna kallinemisest ja odavnenud dollaritulude vähenemisest. Et lähematel aastatel hakkama saada, vajab Fokker umbes 2,3 miljardit kuldnat. Omanikud ei ole aga seni kokkuleppele jõudnud kulude kandmises. Vastavalt omandiosale peaks Deutsche Aerospace andma 1,7 miljardit ja Hollandi valitsus ülejäänu.

Ent kui Fokker läheks pankrotti, tõuseksid Hollandi valitsuse kulud veelgi suuremaks, ja seda trumpi ei jäta Deutsche Aerospace läbirääkimistel kasutamata. DI

Hetkel kuum